"Μήνυμα" του State Department στην Τουρκία για την Αγία Σοφία

"Μήνυμα" του State Department στην Τουρκία για την Αγία Σοφία

Το State Department αναγνωρίζει ότι η Αγιά Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την πολύπλοκη ιστορία της.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματία στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, απάντησε : « Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της». 

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί  σε τζαμί, η εκπρόσωπος του State Department έσπευσε να αποσαφηνίσει : «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι ''αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».