7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Μήνυμα του Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Μήνυμα του Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
Φωτογραφία αρχείου

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Στο "σπίτι" μας, τη Γη, δεν κατοικούμε μόνοι», ανέφερε. «Η προστασία της ποικιλομορφίας της χλωρίδας και της πανίδας είναι στοιχειώδης ανάγκη αυτοπροστασίας της παγκόσμιας κοινότητας και εγγύηση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών».

«Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση, ενώ η ανάδειξή της μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη ειδών και οικοτόπων στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», είχε επισημάνει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με κοινή δήλωσή της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που είναι σήμερα 22 Μαΐου.

Αντιστοίχως με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνει το δικό του μήνυμα για την ανάγκη προστασίας της φύσης, αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και δημιουργίας μία ισορροπίας στη σχέση μας με τον πλανήτη. 

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η βιοποικιλότητα μειώνεται με έναν πρωτοφανή και ανησυχητικό ρυθμό, ενώ η πίεση αυξάνεται. «Εξαντλούμε τους πόρους ταχύτερα απ' ό,τι η φύση μπορεί να τους αναπληρώσει» προειδοποιεί και επισημαίνει πως η πανδημία του κορονοϊού μάς έχει υπενθυμίσει τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.

Παράλληλα, τονίζει πως η σημερινή κρίση μας δίνει την ευκαιρία να ανακάμψουμε καλύτερα και στη συνέχεια εστιάζει στα οφέλη από την προστασία της φύσης. «Τα οφέλη θα είναι τεράστια. Με την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, θα βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία, θα υλοποιήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη» εξηγεί συγκεκριμένα.