7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία η αποστολή βομβαρδιστικών B-1 στην Νορβηγία

Μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία η αποστολή βομβαρδιστικών B-1 στην Νορβηγία

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία απέστειλε για πρώτη φορά βομβαρδιστικά σε μια βάση στη Νορβηγία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη σημασία της περιοχής της Αρκτικής για την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.

Πάνω από 200 άτομα της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Βάση Dyess του Τέξας, αναμένεται να φτάσουν στην Ορλάνδη με μια εκστρατευτική μοίρα βομβαρδιστικών B-1 Lancer για να υποστηρίξουν αποστολές στην περιοχή, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η EUCOM δεν ανέφερε πότε θα έφταναν οι αεροπόροι και τα B-1 ή πόσο θα παραμείνουν στη βάση στη δυτική ακτή της χώρας, όπου η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II.

«Τα βομβαρδιστικά είναι μέρος της ομάδας για τις προγραμματισμένες αποστολές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με την επιθεώρηση Stars and Stripes.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βομβαρδιστικά αναπτύσσουν στη Νορβηγία, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της USAFE-AFAFRICA.

Η Πολεμική Αεροπορία τον Ιούλιο παρουσίασε μια νέα στρατηγική άμυνας της Αρκτικής που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή και στην αντιμετώπιση των απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τους Συμμάχους και τους συνεργάτες μας και να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνδυασμένη επιτυχία», ανέφερε σε δήλωση ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής των Πολεμικών Αερομεταφορών των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική. «Εκτιμούμε τη διαρκή συνεργασία που έχουμε με τη Νορβηγία και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας άμυνα».

Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via AP