Αδ. Γεωργιάδης: Μήνυμα στις τράπεζες να «τρέξουν» το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων 

Μήνυμα στις τράπεζες να «τρέξουν» το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων 

Νέο μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή, αναφορικά με την διάθεση των πόρων του προγράμματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εφόσον μια τράπεζα δεν δώσει γρήγορα τα χρήματα τότε θα αφαιρούνται τα ποσά και θα οδηγούνται προς τα πιστωτικά ιδρύματα που τρέχουν πιο γρήγορα. Την ίδια ώρα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των διοικήσεων των Τραπεζών. 

«Σε 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και για όποια έχει μείνει πίσω στους στόχους θα της αφαιρούνται τα ποσά για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ενέργειας, μιλώντας για το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο  «αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο μετρήσουμε σε λίγες μέρες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν τα χρήματα όπως πρέπει στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πολύ άσχημες». 

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά υπενθύμισε ότι οι ηγεσίες των τραπεζών διορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε με νόημα: «Σέβομαι την κριτική σας για τις διοικήσεις των τραπεζών. Την σέβομαι γιατί εσείς διορίσατε τις διοικήσεις τους. Αν λέτε ότι κάνατε κακές επιλογές εγώ δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε». 

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι επί ημερών Αλέξη Τσίπρα το ΤΕΠΙΧ Ι παρείχε 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα, επι κυβέρνησης ΝΔ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδωσε σε 25 ημέρες 900 εκατ. ευρώ! 

Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια πράξη γενναιότητας να αναγνωρίσει την προσωπική συμβολή του κ. Μητσοτάκη για την στροφή της Ευρώπης,  καθώς -όπως είπε- «ηταν (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) στην ομάδα των 9 ηγετών που πίεσαν για την έκδοση της απόφασης για το Ταμείο Ανάπτυξης.