Μήνυμα Ουάσιγκτον σε Άγκυρα: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Μήνυμα Ουάσιγκτον σε Άγκυρα: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, διαμηνύοντας εκ νέου πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής», την οποία διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Φάνον σημείωσε πως «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα».

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ, «αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις».

«Η Τουρκία», κατέληξε ο κ. Φάνον, «είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Κ. Χατζηδάκης: «Τηρούμε αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία»

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (σ.σ.: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της Άγκυρας, ο κ. Χατζηδάκης τόνιζε πως «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας» για να προσθέσει πως «εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε επίσης την ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και το ισχυρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον για μεγάλα ενεργειακά projectsόπως ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης.  «Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και τον αγωγό East Med και προσβλέπω στην διοργάνωση της δεύτερης Υπουργικής Συνδιάσκεψης 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) πολύ σύντομα, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς όπως είπε, «η Τουρκία επιχειρεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διαδικτυακή συζήτηση, χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο, το οποίο «θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Τέλος, στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στη Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σημειώνοντας: «Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως «η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».