Κ. Χατζηδάκης για Τουρκία: «Μήνυμα ο αποκλεισμός της από τη συμμαχία της Αν. Μεσογείου»

«Μήνυμα ο αποκλεισμός της από τη συμμαχία της Αν. Μεσογείου»

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαφές μήνυμα προς τη Τουρκία ότι ο αποκλεισμός της από τη συνεργασία που ανακοίνωσαν σήμερα επτά χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου για το φυσικό αέριο, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, έστειλε από το Κάιρο ο υπ. Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

Είχε προηγηθεί η επισημοποίηση της συνεργασίας στο φυσικό αέριο των χωρών της περιοχής, μέσω του East Med Gas Forum, που αναβαθμίζεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της ΕΕ και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, και στον οποίο συμμετέχουν οι επτά παραπάνω χώρες, μαζί με την Ελλάδα.

"Το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο", ανέφερε χαρακτηριστικά από το Κάιρο, όπου και έγινε η τελετή μονογραφής του καταστατικού του East Med Gas Forum, ο Κ.Χατζηδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Καίρου, η ελληνική πλευρά είχε επαφές και για τον αγωγό East Med, τόσο με την ισραηλινή, όσο και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στο περιθώριο της 3ης υπουργικής συνόδου του East Med Gas Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζήτησε με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ γύρω από τον αγωγό East Med. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχει στο μέλλον στον αγωγό East Med.

Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν –με την ιδιότητα παρατηρητή- εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τον Οργανισμό) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

 Αναφορικά πάντως με τον αγωγό Εast Med, τελευταίως καταγράφεται και έντονο ενδιαφέρον σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ιταλικής SNAM, εκ των βασικών μετόχων του αγωγού TAP, και του ΔΕΣΦΑ, κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, μετέφερε το εμπορικό ενδιαφέρον της εταιρείας, για τον αγωγό EAST MED, γύρω από τον οποίο έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες, μετά και τις πρόσφατες υπογραφές στη διακρατική συμφωνία των Αθηνών, μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου. 

Είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι ο αγωγός αρχίζει να αποκτά εκτός από πολιτικό ενδιαφέρον, και εμπορικό, όπως προκύπτει τόσο από τη κίνηση της SNAM, όσο και από τη πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ να αγοράσει ποσότητες 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (20% της δυναμικότητας του έργου), από το κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η Energean στο Ισραήλ.