Μήνυμα Μισέλ σε Άγκυρα: Τέλος σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο

Μήνυμα Μισέλ σε Άγκυρα: Τέλος σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, αφού στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» για να προσθέσει ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο κ. Μισέλ είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Ο κ. Μισέλ υπογράμμισε επίσης ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».