Μήνυμα Macron προς Trump: Η συμφωνία με το Ιράν είναι καλή, δεν υπάρχει εναλλακτική

Μήνυμα Macron προς Trump: Η συμφωνία με το Ιράν είναι καλή, δεν υπάρχει εναλλακτική

Ευθεία κριτική στον Donald Trump για την αμφισβήτηση της συμφωνίας του 2015 αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, άσκησε σήμερα ο Emmanuel Macron. Παράλληλα, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις της χώρας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και την «Ομάδα των 6» καλή. «Είναι η χειρότερη συμφωνία που θα μπορούααμε να διαπραγματευτούμε», είχε πει σχετικά ο ομολόγός του των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός Ιράν. «Όλες οι πληροφορίες γύρω από αυτές είναι απόρρητες», ανέφερε ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ίδια ομιλία, ο Macron ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη άνοιξη, στην οποία θα συμπεριλάβει το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, για να βρούμε μία λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα, εντός των συνόρων που θα έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, με την Ιερουσαλήμ να είναι πρωτεύουσα και των δύο», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στην ίδια περιοδεία, ο Macron αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τον Λίβανο και την Ιορδανία, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και κάποια στάση στην περιοχή που θα αποτελέσει έκπληξη.

Ο γάλλος πρόεδρος, όπως προαναφέρθηκε, σημείωσε επίσης ότι «η μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» θα πρέπει να είναι «η πρώτη» προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια ομιλίας τους ενώπιον των Γάλλων πρεσβευτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Η ασφάλεια των Γάλλων είναι ο λόγος ύπαρξης της διπλωματίας μας. Αυτή η απαίτηση είναι βαθιά ριζωμένη. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε χωρίς να υποχωρούμε», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο ίδιος προανήγγειλε και την πραγματοποίηση μιας νέας διάσκεψης για το κλίμα, στις 12 Δεκεμβρίου και δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού, «για να συζητηθεί η πρόοδος της Συμφωνίας και να κινητοποιηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση» για την εφαρμογή της.

Τέλος, προέτρεψε τους εταίρους του στην Ε.Ε. και κυρίως τη Γερμανία να μην δώσουν στην υπόθεση του Brexit υπερβάλλουσα σημασία. «Δεν θα πρέπει να αναλώσουμε όλη την ενέργειά μας στο Brexit», εξήγησε, προσθέτοντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα κάνει νέες προτάσεις για την επανεκκίνηση της Ευρώπης.

 

Φωτογραφία: Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image