Μήνυμα Βαρθολομαίου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ για την κλιματική δράση

Μήνυμα Βαρθολομαίου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ για την κλιματική δράση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με μήνυμά του που απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες, με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση, παροτρύνει τον ίδιο και όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να ενισχύσουν τη φιλοδοξία και να επιταχύνουν την πρόοδο «προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την απανθρακοποίηση».

Επίσης, απευθύνει έκκληση να στοχεύσουν προς τον «επιβεβλημένο καθαρό μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τις επιταγές της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο παναγιώτατος, γνωστός για τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ως μέρους της Δημιουργίας, με το μήνυμά του ενθαρρύνει «τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου να διευκολύνουν μια κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση σε ένα πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και φιλικό προς το κλίμα». Επισημαίνεται ακόμα πως, ενώ οι επενδύσεις μπορούν να φέρουν επιτυχημένα αποτελέσματα, εντούτοις, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αφιλοκερδής συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο μήνυμά του, υπενθυμίζει ότι αυτή τη χρονιά είναι η επέτειος των 30 ετών από την πρώτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και από τότε που αφιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έκδοση της πρώτης εγκυκλίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τότε, το Βατικανό, η Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, έχουν αγκαλιάσει και υιοθετήσει την 1 η Σεπτεμβρίου ως διεθνή ημέρα προσευχής για το περιβάλλον. Μέσω των εγκυκλίων μας, καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να εργασθεί από κοινού για τη σωτηρία του πλανήτη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι πιστοί, και όλοι οι άνθρωποι καλής θελήσεως πρέπει να ενωθούν πίσω από την επιστήμη σε μια αποφασιστική και αρμονική προσπάθεια για τη σωτηρία της δημιουργίας του Θεού από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πλέον πρωτοφανώς απειλητική για τον φυσικό κόσμο και την ανθρώπινη ζωή. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπότητα πρέπει να σταθεί υπεράνω των πολιτισμικών και άλλων διαφορών -είτε πρόκειται για εθνικούς ή θρησκευτικούς διχασμούς, ιστορικές και κομματικές αντιπαλότητες, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα– ώστε να διασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας και για τις γενεές του μέλλοντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ