Mini lockdown στην Ιρλανδία: Κλείνουν νωρίς μπαρ και εστιατόρια – Σύσταση για τηλεργασία

Mini lockdown στην Ιρλανδία: Κλείνουν νωρίς μπαρ και εστιατόρια – Σύσταση για τηλεργασία

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από μεθαύριο Πέμπτη θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.

Από την Πέμπτη, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό, ανέφερε το κόμμα Φιάνα Φέιλ του πρωθυπουργού Μίχολ Μάρτιν σε ανάρτηση στο Twitter.

Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται και θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα επικυρώσει τους νέους περιορισμούς, αφού επικεφαλής υγειονομικών αρχών προειδοποίησαν για σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μετά από μήνες ως έναν βασικό παράγοντα για την αναζωπύρωση των ποσοστών Covid, λέγοντας ότι ήταν λιγότερο επιτυχημένη από ό,τι ήλπιζαν στο να αποτρέψουν τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν τον ιό. Πολλοί επέκριναν την κυβέρνηση ότι ήρε πρόωρα τους περιορισμούς.

Το Δουβλίνο θα ανακοινώσει επίσημα τους νέους περιορισμούς ακολουθώντας μια τάση επιστροφής περιοριστικών μέτρων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζε να αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών.

Χθες η Άνι Ο’ Κόνορ, Διοικητική Γενική Διευθύντρια της ιρλανδικής υπηρεσίας υγείας προειδοποίησε ότι το σύστημα των νοσοκομείων της Ιρλανδίας πιέζεται καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ασθενών με Covid-19, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 4.570 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 622 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξ αυτών 117 σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για τους υψηλότερους αριθμούς αφότου εκδηλώθηκε το τρέχον κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ιρλανδία, στα μέσα του Ιουλίου, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά σε ημερήσια βάση αυξήθηκε αλματωδώς σε πάνω από 1.000. Και αυτό παρότι έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 75,5% του πληθυσμού.