Μηναίο επίδομα 400 ευρώ, τετράμηνη αναστολή υποχρεώσεων
Νέο πακέτο μέτρων

Μηναίο επίδομα 400 ευρώ, τετράμηνη αναστολή υποχρεώσεων

Πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ταυτόχρονα το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, ενώ αναστέλλεται η πληρωμή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αφορά τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις που βιώνουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 12 ο μεσημέρι. 

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:

- Το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα είναι 400 ευρώ, ενώ θα καλύπτονται από το Κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.  Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.

- Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.

- Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές  πληρωμής δανείων  και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όλους. Συγκεκριμένα ότι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις, ως προς την αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις  έχουν πληγεί (από το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων) και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πληρώσουν τις δόσεις για διάστημα τριών μηνών.  Σημειώνεται ότι στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 616.000 φορολογούμενοι και για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί η είσπραξη περίπου 785 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση του τζίρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, ενώ σε Τρίτη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και  ελεύθερους επαγγελματίες.

Ένα ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση αφορά την αγορά εργασίας. Για αυτό το λόγο άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του απεύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μη προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη τους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με την συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φθάνει σε επίπεδα 11,7%. Επομένως η απώλεια των θέσεων εργασίας όχι μόνο από τον τουρισμό αλλά και από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, και ειδικά από το εμπόριο όπου η συνεισφορά του ΑΕΠ φθάνει το 11% (2,1% από το λιανεμπόριο και 7,2% από τον κλάδο της χονδρικής) είναι ζήτημα που θα απασχολεί την κυβέρνηση σε καθημερινή βάση.