Μιλάνο: Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή

Μιλάνο: Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή

Xιλιάδες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μιλάνο υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, με συνθήματα όπως «Το κλίμα μας αλλάζει, εμείς γιατί όχι;», «Επιστήμη, λύσεις, αλληλεγγύη - λάβετε αποφάσεις τώρα».

Αφορμή οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις εκπροσώπων από όλο τον κόσμο στο Μιλάνο ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26) η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του η Deutsche Welle, σκοπός των διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετείχε ο εντεταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ήταν να καταγραφούν οι τομείς, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος πριν την Σύνοδο στην Σκωτία. 

Οι διαδηλωτές στους δρόμους του Μιλάνου κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για αδράνεια. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο φοιτητές και ακτιβιστής Λορέντζο Μοράντι:

«Παρά τις διαμαρτυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικοί δεν έχουν δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν αξιοποίησαν ούτε τις Συνόδους για το Κλίμα, ούτε τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Ακόμα και σήμερα θέτουν ως στόχο το 2050 για τους μηδενικούς ρύπους, ενώ εμείς επιμένουμε ότι ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2030.