Μιανμάρ: Αίτημα για απελευθέρωση Αυστραλού συμβούλου

Μιανμάρ: Αίτημα για απελευθέρωση Αυστραλού συμβούλου

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, ζήτησε από τις αρχές της Μιανμάρ να απελευθερώσουν άμεσα τον Σον Τέρνελ, έναν Αυστραλό οικονομολόγο και σύμβουλο της ανατραπείσας με πραξικόπημα ηγέτιδος της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, μετά τη σύλληψή του το σαββατοκύριακο.

Ο Τέρνελ φέρεται να συνελήφθη το Σάββατο και αποτελεί τον πρώτο πολίτη ξένης χώρας για τον οποίο γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της Σου Κι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ενώ οι αυστραλιανές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τον Τέρνελ.

Ο Σον Τέρνελ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακουάιρι στο Σίδνεϊ και ήταν σύμβουλος οικονομικής πολιτικής της Σου Κι για αρκετά χρόνια. Η Πέιν δε διευκρίνισε το μέρος στο οποίο κρατείται ο Τέρνελ, ωστόσο, νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ένας Αυστραλός, τον οποίο δεν είχε κατονομάσει, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα.

Ο ίδιος ο Τέρνελ δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι αναμένει να του απαγγελθούν κατηγορίες μετά την κράτησή του. «Υποθέτω ότι σύντομα θα το ακούσετε, αλλά είμαι υπό κράτηση», δήλωσε ο Τέρνελ. «Θα μου απαγγείλουν κατηγορίες για κάτι, αλλά δεν ξέρω τι. Είμαι καλά και δυνατός και δεν είμαι ένοχος για τίποτα», πρόσθεσε.