Μία σύλληψη για την επίθεση στην πόλη Τρεμπ της Γαλλίας

Μία σύλληψη για την επίθεση στην πόλη Τρεμπ της Γαλλίας

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα η οποία σχετίζεται με τον ένοπλο που σκότωσε τρεις ανθρώπους σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών και κράτησε ομήρους σε ένα σουπερμάρκετ.

Ο εισαγγελέας Francoise Mohlen, που έχει αναλάβει τις έρευνες, είπε ότι ο δράστης, ο Redouane Lakdim, 25 ετών, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το σαλαφιστικό κίνημα. Ωστόσο, από την παρακολούθησή του, το 2016-17, δεν βρέθηκαν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Ο Μohlen επιβεβαίωσε ότι ο Lakdim φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και είπε ότι είναι "στρατιώτης" του Ισλαμικού Κράτους όταν μπήκε στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ.

Δήλωνε «έτοιμος να πεθάνει για τη Συρία», πρόσθεσε. «Ζητούσε την απελευθέρωση των αδελφών του, πριν πυροβολήσει έναν πελάτη και έναν υπάλληλο του καταστήματος που πέθαναν ακαριαία», συνέχισε.

Η γυναίκα που έχει συλληφθεί φέρεται ότι είναι η σύντροφος του 25χρονου. Έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της «σύσταση συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση».

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα.

Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση" από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν». Ο Μacron εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. «Ο αξιωματικός αυτός έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του», τόνισε.

Ο Εmmanuel Macron ευχαρίστησε επίσης τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό για «να περιορίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο», καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία. Εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» του ιδίου και του πρωθυπουργού Edouard Philippeπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες πολλοί πελάτες του σουπερμάρκετ της Τρεμπ σώθηκαν αφού κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο του καταστήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση" από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, στο υπουργείο Εσωτερικών. Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. Ο αξιωματικός αυτός "έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του"

Διαβάστε ακόμα:

- Tρεις νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία - Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS