Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Τελευταία ενημέρωση: 11:40

-A +A

Μια πολιτική για τη μεσαία τάξη

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 00:03
Τελευταία ενημέρωση: 11:40
Μια πολιτική για τη μεσαία τάξη
-A +A

Του Φοίβου Καρζή*

Τα υπουργεία είναι σύμβολα, τουλάχιστον όσο και μηχανισμοί. Η ανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης δεν είναι φανερό ότι εξυπηρετεί κάποια λειτουργική ανάγκη. Αλλά η πολιτική πίεση από τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου είχε κλιμακωθεί περισσότερο απ' όσο αντιλαμβάνεται η πάντοτε εσωστρεφής Αθήνα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δύο πράγματα: ασφάλεια και ανάπτυξη. Από αυτά θα κριθεί - τα υπόλοιπα είναι χρήσιμα ή και απαραίτητα, αλλά δευτερεύοντα για την αξιολόγησή της όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Ο άλλος πυλώνας είναι ανάπτυξη. Εδώ η υπόσχεση δεν είναι μόνο η ενίσχυση, αλλά και η διάχυσή της. Στον μακρινό Καναδά πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός Τριντό ίδρυσε κι αυτός ένα νέο υπουργείο. Λέγεται «υπουργείο για την ευημερία της μεσαίας τάξης» και το ανέλαβε γυναίκα. Ούτε αυτό έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία - άλλωστε είναι δύσκολο να οριστεί ποιους αφορά, ποιους εκπροσωπεί και ποιοι θα πρέπει να ευημερήσουν για να κριθεί επιτυχημένη η υπουργός του στον επόμενο ανασχηματισμό. Ομως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ή επικοινωνιακό τέχνασμα, δίνει το στίγμα της απόφασης του Τριντό να στηρίξει -δηλαδή να στηριχτεί- στη μεσαία τάξη. Την ίδια ακριβώς υπόσχεση έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση. 

Η ψήφος των μεσαίων στρωμάτων, η μαζική μεταστροφή τους, ήταν καθοριστική και για την επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και για τη σημερινή κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία. Αύριο (είτε αυτό το αύριο έρθει το φθινόπωρο, είτε το 2023) η ίδια μεσαία ψήφος θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη σε συνθήκες απλής αναλογικής. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες της. Μειώνει τη φορολογία - σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Προσπαθεί να στηρίξει τη δημιουργία νέας απασχόλησης. Και παίρνει και κάποια πρωτότυπα και ενδιαφέροντα στοχευμένα μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλών προδιαγραφών για την επιστροφή ικανού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.

Αλλά η μεσαία τάξη αλλάζει παντού, μαζί με τον κόσμο της εργασίας και τη νέα οικονομία. Η ύπαρξή της σε βάθος χρόνου δεν συνδέεται μόνο με τη φορολογία. Αφορά εξίσου μια ριζικά διαφορετική εκπαίδευση που να δίνει στους αποφοίτους της σύγχρονο μαθησιακό εξοπλισμό και μια παραγωγική βάση που να μπορεί να τους υποδεχτεί. Αφορά την προετοιμασία για τις αλλαγές που θα φέρει η μαζική κατάργηση όχι εργασιών, αλλά ολόκληρων κλάδων και επαγγελμάτων, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης. Αφορά την προπαρασκευή ενός κράτους σε τροχιά δημογραφικής κρίσης για την παροχή σε όλο και περισσότερους υπηρεσιών Υγείας που έχουν όλο και μεγαλύτερο κόστος. Η στήριξη της μεσαίας τάξης περιλαμβάνει, αλλά δεν εξαντλείται, τον εξορθολογισμό της φορολογίας. Είναι, τελικά, μια νέα προβολή της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον, που σημαίνει ότι για να έχει τύχη πρέπει να διαπερνά και να συνθέτει όλες τις πολιτικές. Στην Ελλάδα, μια πολιτική για τη μεσαία τάξη δεν χρειάζεται ένα δικό της υπουργείο. Χρειάζεται όλα τα υπουργεία.

*Ο Φοίβος Καρζής είναι δημοσιογράφος. Το βιβλίο του «Το μεσαίο κενό. Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο» θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα