Μεξικό: Σχεδόν 9.000 κρούσματα κορονοϊού και 1.075 θάνατοι σε 24 ώρες

Μεξικό: Σχεδόν 9.000 κρούσματα κορονοϊού και 1.075 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.988 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.075 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων σε 177.061 νεκρούς επί συνόλου 2.013.563 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, που ενδέχεται να είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε πως μια πρώτη ποσότητα του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V, ενδέχεται να φθάσει στη χώρα μεθαύριο Σάββατο.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει κλείσει συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια 24 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού, θύμισε ο κ. Λόπες Γκατέλ.

Κούβα: Ξεπέρασαν τα 40.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 824 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ στη χώρα της Καραϊβικής τους 277 νεκρούς επί συνόλου 40.765 μολύνσεων.

Στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της επιδημίας, διαγνώστηκαν 472 μολύνσεις. Υψηλοί αριθμοί αναφέρθηκαν επίσης στο Σαντιάγο δε Κούμπα και στο Γουαντάναμο.

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που ως πρότινος χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα. Πάντως, η κατάσταση δεν συγκρίνεται με άλλα κράτη της περιφέρειας.

AP Photo/Marco Ugarte