Μέξικο: Πρώτο έτος ύφεσης την τελευταία δεκαετία

Μέξικο: Πρώτο έτος ύφεσης την τελευταία δεκαετία

Η οικονομία του Μεξικού συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία κατά το προηγούμενο έτος, μαρτυρούν τα σημερινά επίσημα στοιχεία, καθώς οι επιχειρήσεις δεν προέβησαν στις αναγκαίες επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τα οικονομικά μέτρα του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Μετά τη διόρθωση των εποχιακών διακυμάνσεων, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής καταγράφει μείωση κατά 0,1% του 2019, έπειτα από ανάπτυξη λίγο άνω του 2% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία INEGI.

Το ΑΕΠ της χώρας παρέμεινε σταθερό κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εν σχέσει με το προηγούμενο, προσθέτει η ίδια πηγή. Τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγω για συρρίκνωση της τάξης του 0,1%.

Η οικονομια του Μεξικού βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του αριστερού Ομπραδόρ, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και τις χρόνιες οικονομικές ανισότητες.

Μόλο που οι ξένες επενδύσεις παρέμειναν σταθερές, η εγχώρια επενδυτικότητα έδειξε μεγαλύτερη διστακτικότητα. Οι Ακαθάριστες Εεπενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο 10μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της INEGI.

Η απόφαση του Ομπραδόρ να ακυρώσει την ύψους 13 δισεκ. δολαρίων επένδυση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Πόλεως του Μεξικού DF και η υπαναχώρησή του από την προηγούμενη φιλελευθεροποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν προκαλέσει ερωτηματικά για την ικανότητά του να χειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα.

Η οικονομία καθηλώθηκε κατά την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου και συρρικνώθηκε κατά ένα δέκατο σε καθένα από τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, καταγράφουν τα ίδια στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ