Μεξικό: Εγκρίθηκε η έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών "El Chapo" στις ΗΠΑ

Μεξικό: Εγκρίθηκε η έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών "El Chapo" στις ΗΠΑ

Μεξικανός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών Joaquin "El Chapo" Guzman μπορεί να εκδοθεί για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως ανακοίνωσαν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές σήμερα, λίγες ημέρες έπειτα από τη μεταγωγή του σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα κοντά στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο J. Guzman μετήχθη σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στην βόρεια πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα των δύο χωρών. Ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμανε πως η μεταγωγή του βαρόνου των ναρκωτικών συνδέεται με την πιθανή έκδοσή του, η οποία είναι πιθανό να προχωρήσει περί τα μέσα της χρονιάς

Ο J. Guzman, το αφεντικό του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα, ήταν επί χρόνια ο πλέον καταζητούμενος επικεφαλής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος έως ότου συνελήφθη από το Σώμα Πεζοναυτών του Μεξικού τον Φεβρουάριο του 2014. Η θεαματική απόδρασή του μέσω μιας υπόγειας στοάς τον περασμένο Ιούλιο ντρόπιασε την κυβέρνηση. Οι αρχές τον συνέλαβαν ξανά τον Ιανουάριο, και ο πρόεδρος Enrique Pena Nieto ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή του κάνει βήματα για να προχωρήσει στην έκδοσή του το συντομότερο.

Ο J. Guzman κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εμπορία ναρκωτικών, απαγωγές και ανθρωποκτονίες από τις αρχές διαφόρων πόλεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Σικάγου, του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης.

Ένας από τους συνηγόρους του J. Guzman, ανέφερε ότι το νομικό καθεστώς του πελάτη του βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από τις μεξικανικές δικαστικές αρχές και πρόσθεσε ότι εάν προχωρήσει η έκδοσή του πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Κατά τον συνήγορο, έχουν υποβληθεί εννέα εφέσεις εναντίον της έκδοσης του J. Guzman.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατ'' ιδίαν ότι στην πραγματικότητα, η απόφαση για την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών είναι πολιτική και θα ληφθεί από τον πρόεδρο.

Μια πηγή στην κυβέρνηση πάντως εκτίμησε σήμερα πως δεν θα υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση του J. Guzman πριν περάσουν εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ