Μέτρο «ομπρέλα» για διάσωση επιχειρήσεων και καταπολέμηση αδικιών

Μέτρο «ομπρέλα» για διάσωση επιχειρήσεων και καταπολέμηση αδικιών

Επιδότηση παγίων δαπανών για πάσα νόσο και καταπολέμηση κάθε… αδικίας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης δεν θα μοιράζει αφειδώς χρήμα αλλά θα αποσκοπεί στο να χρηματοδοτήσει αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο από όσα μέτρα στήριξης έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών θα είναι το τελευταίο που θα υλοποιηθεί και θα… ξεδιπλωθεί αφού εκταμιευτεί και η τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή είτε αυτή είναι η 7η είτε η…8η.

Πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο ως μηχανισμός αποκατάστασης αδικιών; Και ποιες τελικώς είναι αυτές οι αδικίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Στο οικονομικό επιτελείο χρησιμοποιούν το ακόλουθο παράδειγμα για να τονίσουν πως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πιο αποτελεσματικό μέτρο που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, μπορεί να ευνοήσει κάποιον περισσότερο από ότι χρειάζεται. Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση με ιδιόκτητο κτήριο, κατεβάζει ρολά και πρακτικά μηδενίζει τα έξοδά της: ούτε ρεύμα, ούτε ενοίκιο, ούτε προσωπικό. Και έρχεται η επιστρεπτέα προκαταβολή για να αποτελέσει στην πραγματικότητα καθαρό κέρδος.

Μια άλλη επιχείρηση, κατεβάζει ρολά αλλά βλέπει το απόθεμά της (είτε είναι ρούχο, είτε λουλούδια, είτε αγαθά με ημερομηνία λήξεως) να απαξιώνεται. Είναι υποχρεωμένη να πληρώνει έναν υπάλληλο για την φύλαξη του χώρου ενώ μέχρι και τον Δεκέμβριο ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει και αναλογία επί του ενοικίου. Συμπέρασμα; Παρά την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει, η εταιρεία έχει φορτωθεί με μεγάλες ζημιές οι οποίες θέτουν την επιχείρηση σε κίνδυνο όσον αφορά στη βιωσιμότητά της.

Να λοιπόν πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Από τους υποψήφιους προς ενίσχυση επαγγελματίες, θα ζητηθεί αναλυτική καταγραφή των οικονομικών τους μεγεθών: πάγιες δαπάνες, λειτουργικές δαπάνες, αποσβέσεις κλπ. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο θα αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για το ποιες επιχειρήσεις φορτώθηκαν ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το δεύτερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: σε ποιο βαθμό καλύφθηκαν αυτές οι δαπάνες από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη εφαρμοστεί; Για να απαντηθεί, για τον κάθε επαγγελματία θα αφαιρείται από το ποσό των παγίων δαπανών της πανδημίας και το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ φυσικά δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως κόστος μισθοδοσίας η αναστολή σύμβαση εργασίας ή το «κουρεμένο» ενοίκιο.

Το ποσό που θα απομένει αν αφαιρεθούν από τις πάγιες δαπάνες οι επιδοτήσεις μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα επιδοτείται. Σε τι ποσοστό; Μπορεί να φτάνει και στο 70-90%. Με τη διαφορά ότι το ποσοστό δεν θα αποκαλυφθεί παρά αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των παγίων δαπανών. Με αυτό τον τρόπο το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα προσαρμοστεί όχι μόνο στις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και στις αντοχές του προϋπολογισμού.