Μετράει πληγές η Εύβοια - Στους 8 οι νεκροί, τεράστιες ζημιές

Μετράει πληγές η Εύβοια - Στους 8 οι νεκροί, τεράστιες ζημιές

Οκτώ νεκρούς, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Θάλεια» στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, με τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα να είναι δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι από τους πληγέντες την πέρασαν είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων είτε σε χώρους που είχε ετοιμάσει ο Δήμος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων και ο 72χρονος που αγνοείτο από χθες στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου στη Χαλκίδα. Η σορός του  72χρονος εντοπίστηκε και περισυνελέγη το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου.Πρόκειται για τον  Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη.

Το βράδυ της Κυριακής στη λίστα των θυμάτων είχε προστεθεί ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα. Μεταξύ των οκτώ νεκρών είναι και ένα αγοράκι οχτώ μηνών. Η οικογένεια του άτυχου βρέφους βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, καθώς τα Πολιτικά είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα. Στην περιοχή παραθέριζε και η άτυχη 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της νεκρός.


Οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή Λευκαντίου.

Το πρωί βρέθηκε πτώμα άνδρα στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου και θεωρείται πολύ πιθανό ότι πρόκειται για τον 70χρονο αγνοούμενο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει η επίσημη ταυτοποίηση.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Λιμενικό, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση.

Αρχικά το πρωί της Κυριακής έγινε γνωστό πως μία 86χρονη και ένας 88χρονος βρέθηκαν νεκροί, με το σπίτι του 88χρονου να έχει πλημμυρίσει από τις λάσπες που έφταναν τα δύο μέτρα. Οι δύο ηλικιωμένοι διέμεναν στην περιοχή Πολιτικά, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν οχήματα, ενώ τα σπίτια μετατράπηκαν σε βάλτους, καθώς γέμισαν λάσπες και νερά.

Η καταστροφή ήταν τεράστια σε όλη την κεντρική Εύβοια, με την πυροσβεστική να μην προλαβαίνει να λαμβάνει τις κλήσεις από εγκλωβισμένους πολίτες. Σύμφωνα με την τελευταία της ενημέρωση, δέχτηκε 664 κλήσεις, ενώ σε 97 περιπτώσεις χρειάστηκε να βοηθήσει και να απομακρύνει άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Εύβοια: 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες

Αν και υπήρχε πρόβλεψη για 63 χιλιοστά βροχής, εν τούτοις, έπεσαν συνολικά 300 χιλιοστά βροχής, μέσα σε 8 ώρες, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα φαινόμενα στην Εύβοια ήταν ακραία.

«Ηταν ακραία αυτά τα φαινόμενα. Στην Μάνδρα τα ραντάρ είχαν δώσει 180 χιλιοστά βροχής», είπε στον ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε πως ακόμη και τα 70 περίπου χιλιοστά βροχής που είχαν προβλεφθεί αρχικά, είναι ένα «τρομερό νούμερο».

Η σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε από νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής -σε τρία στάδια- στις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Ψαχνά, Πολιτικά, Αμφιθέα, Σέττα, Βασιλικό, Μπούρτζι και άλλες,

Σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Στενή Ευβοίας, το πρώτο στάδιο.ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκεσε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής.

Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40 - 03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής.

Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30 - 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η «ακτινογραφία» του φαινομένου μέσα από τις ανά δεκάλεπτο καταγραφές βροχής του μετεωρολογικού σταθμού.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/plimyyra-stin-eyboia-7-nekroi-enas-agnooymenos

Η ισχυρή καταιγίδα απείλησε τις ζωές πολλών ακόμη ανθρώπων, που κατέφευγαν σε ταράτσες προκειμένου να μην παρασυρθούν από τα νερά και να περιμένουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής για να τους απεγκλωβίσουν.

Στην Εύβοια σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να συντονίσει τις διαδικασίες για την επαναφορά της Εύβοιας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

Χθες, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή», ανέφερε.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει σήμερα το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.