Μετρά τις πληγές της η Κρήτη μετά την κακοκαιρία - Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα

Μετρά τις πληγές της η Κρήτη μετά την κακοκαιρία - Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα

Τις πληγές της μετράει η Κρήτη μετά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες το νησί, η οποία άφησε πίσω της έναν νεκρό και τεράστια προβλήματα.

Περίπου 50 χωριά στην περιοχή των Χανίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας και αρκετοί πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι μετά τη διάλυση δρόμων. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και χωριά του δήμου Μυλοποτάμου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το goodnet.gr, οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουν αποκλεισθεί πολλές περιοχές του Δήμου, από τις κατολισθήσεις, τις υποσκαφές των οδών και τις ρηγματώσεις στον ασφαλτικό τάπητα. Ειδικά το αγροτοκτηνοτροφικό οδικό δίκτυο, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτοκτηνοτρόφων στις καλλιέργιες και στα ποιμνιοστάσια.

Στις Βρύσες και στον Πλατανιά «στήνονται» οι δύο γέφυρες του στρατού

Σημειώνεται ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έφτασαν τη Δευτέρα στα Χανιά δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley προς αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η πρώτη γέφυρα θα τοποθετηθεί στον Πλατανιά και η δεύτερα ανάμεσα σε Πατελάρι και Πλατανιά όπου έχει σημειωθεί καθίζηση μια μικρή τσιμεντένια γέφυρα.

Παράλληλα, από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και η σύνταξη τεχνικών δελτίων για την αντιμετώπιση τους, όπως αποφάσισε χθες το Συντονιστικό, στο οποίο μετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών, στελέχη του στρατού, του ΟΑΚ και άλλων υπηρεσιών.

Παράλληλα «διατηρείται ετοιμότητα για την αποστολή δύο επιπλέον συλλογών γεφυρών ομοίου τύπου», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών έχει τεθεί προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι εργασίες με την αρχή να γίνεται από τον Πλατανιά.

Πρόκειται για γέφυρες που φτάνουν μέχρι τα 35 μέτρα μήκους και είναι «προσωρινή αλλά ασφαλής λύση». Θα μπορούν να την διασχίζουν αυτοκίνητα, λεωφορεία αλλά και αρκετά βαριά οχήματα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, σε πρώτη φάση οι γέφυρες θα είναι μονής κυκλοφορίας για μεγάλα οχήματα και διπλής για μικρά.

Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος βοσκός

Ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών εντοπίστηκε την Τρίτη το μεσημέρι νεκρός μετά από αναζήτηση δύο ημερών. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο, την ώρα που επιχειρούσε να περάσει ένα πλημμυρισμένο ρέμα για να πάει στη στάνη του. Ο άτυχος άνδρας ήταν το πέμπτο θύμα της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί.