Μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μάκρι στην Αργεντινή

Μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μάκρι στην Αργεντινή

Σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, πριν συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, την επικεφαλής του ΔΝΤ αύριο. «Η Αργεντινή δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που έχει» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος ήταν πάντα δύσκολος για την Αργεντινή».

Μεταξύ των μέτρων είναι η αύξηση των επιτοκίων, ο περιορισμός του στόχου για το δημόσιο έλλειμμα και η μείωση του αριθμού των υπουργείων.

Ο Μάκρι που εξελέγη το 2016, ύστερα από μια δεκαετία της οικογένειας Κίρσνερ στο τιμόνι της χώρας, δήλωσε ότι  ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για τις δυνατότητες της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση της Αργεντινής έχει αλλάξει κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειαζόμαστε τη στήριξη των εξαγωγικών εταιρειών» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε περισσότερη φτώχεια» εξαγγέλλοντας πρόγραμμα διανομής τροφίμων για όσους έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και της κατάρρευσης της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος πέσο έναντι του δολαρίου -σχεδόν 50% από την αρχή του χρόνου

Το 2016, η κυβέρνηση Μάκρι είχε καταργήσει αρχικά τους φόρους εξαγωγής στο καλαμπόκι και το σιτάρι, ενώ είχε μειώσει τους φόρους σόγιας και πετρελαίου. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον πλανήτη. 

Όσον αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε ότι εντός των ημερών αναμένεται να κλείσει η συμφωνία.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, ο στόχος είναι οι συζητήσεις με την Αργεντινή να καταλήξουν άμεσα και να υποβληθεί ένα αναθεωρημένο οικονομικό πλάνο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Τέλος το Ταμείο σημειώνει ότι η Αργεντινή έχει την πλήρη υποστήριξή του ενώ προσθέτουν ότι η αποφασιστικότητα των αρχών της χώρας θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 60% σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό, που καλπάζει με 31%, την ίδια ώρα που το πέσο έκανε νέα βουτιά 15,6%, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 39 πέσος. Η κίνηση αυτή αναμένεται να κάνει ακριβότερο τον δανεισμό και είναι αμφίβολα τα αποτελέσματά της.

AP Photo/Natacha Pisarenko