Μέτρα θωράκισης των πανεπιστημίων θα συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους Πρυτάνεις

Μέτρα θωράκισης των πανεπιστημίων θα συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους Πρυτάνεις

Δέσμη νέων μέτρων για τη θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των πανεπιστήμιων εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη. 

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 16:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας.

Επιπροσθέτως ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι «ο απαράδεκτος, φασιστικός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων».

Να σημειωθεί πως χτες χούλιγκανς που εμπνέονται από φασιστικές αντιλήψεις, στο όνομα της δήθεν αντίστασης απέναντι στην κοινωνία, τραμπούκισαν με πρωτοφανή τρόπο τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), και έφτασαν στο σημείο να του κρεμάσουν πινακίδα με σκοινί από τον λαιμό με το μήνυμα «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Οι άγνωστοι μάλιστα κατέστρεψαν υπολογιστές, εκτυπωτές, γραφεία και καρέκλες, ενώ έγραψαν με σπρέι συνθήματα στους τοίχους.

Ο υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook πως  οι δράστες θα επικηρυχθούν, «ο φασισμός δεν θα περάσει», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «ανατριχιάζει στο θέαμα φρίκης με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ».

 Αντιστοίχως η υπουργός Παιδείας με ανάρτησή της στο Facebook, με αφορμή την αποτρόπαια επίθεση που δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης από ομάδα κουκουλοφόρων ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρης Μπουραντώνης, τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβένρησης να επιδείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας εντός ακαδημαϊκού χώρου. 

«Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά», σημειώνει η Νίκης Κεραμέως, καταλήγοντας πως «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», τόνισε η κ. Κεραμέως. 

Να σημειωθεί ότι η επίθεση σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη από ομάδα προσώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου που εισέβαλαν στο γραφείο του, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.