Μέτρα αλά Ουχάν στην Ιταλία λόγω κορονοϊού

Μέτρα αλά Ουχάν στην Ιταλία λόγω κορονοϊού

Η Ιταλία, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή την «Κίνα» της Ευρώπης καθώς χιλιάδες είναι τα κρούσματα και δεκάδες οι νεκροί, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των μουσείων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των αιθουσών θεαμάτων (σ.σ. νυχτερινά κέντρα κ.α.) σύμφωνα με νέο διάταγμα του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. 

«Αντιμετωπίζουμε μία επείγουσα κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.  «Μία εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης»...

Με 16 εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα, είναι η πιο σαρωτική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού εκτός Κίνας και αναλογεί στην βραχυπρόθεσμη θυσία της Ιταλικής οικονομίας με στόχο τη μακροπρόθεσμη προφύλαξή της. 

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας, και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στην Ιταλία είναι και το γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί οι οποίοι ζουν στο Μιλάνο αλλά κατάγονται από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό τον ιταλικό Νότο, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. 

Στους δυο κύριους σταθμούς του Μιλάνου (Τσεντράλε και Πόρτα Γκαριμπάλντι) την περασμένη νύχτα, καταγράφηκαν στιγμές έντασης, διότι δεν μπόρεσαν να ανέβουν στα βαγόνια όλοι οι πολίτες οι οποίοι το επιθυμούσαν. «Αισθανόμαστε σαν πρόσφυγες, προτιμούμε να γυρίσουμε σπίτι μας», δήλωσαν ορισμένοι επιβάτες στους ιταλούς δημοσιογράφους.

Πέρα από την Λομβαρδία, σε απομόνωση τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, 'Αστι και Αλεσάντρια, μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Προ ημερών άλλωστε, η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο  Κόντε. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη - Πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα