7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Mέτωπο δέκα χιλιομέτρων στη Γορτυνία - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Mέτωπο δέκα χιλιομέτρων στη Γορτυνία - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αρκαδία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Λαμπρόπουλο να τονίζει ότι το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είναι 10 χιλιόμετρα. Όπως είπε κινείται παράλληλα με τον Λάδωνα ποταμό αν και σε κάποια σημεία τον έχει περάσει.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ενημέρωσε ότι έχει στηθεί πυροσβεστικός φραγμός στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα ilialive, τα χωριά Δωδεκάμετρο Λιβαδάκι, Καπελίτσα, Πυρρή, Λώτι, Αγ. Ιωάννης, έχουν κυκλωθεί από τις φλόγες και κάποια από αυτά έχουν καμένα σπίτια.

Στην περιοχή της Γορτυνίας έφτασε πριν από λίγο από την Γαλλία και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Στέφανος Κολοκούρης. Ο κ. Κολοκούρης έφτασε στο σημείο που μαίνεται η πυρκαγιά προκειμένου να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες των πυροσβεστών.

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Νωρίτερα, εντολή εκκένωσης 18 οικισμών έδωσε η Πυροσβεστική, μέσω του 112, στην περιοχή της Γορτυνίας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, λόγω αναζωπυρώσεων που ξέσπασαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς, Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι να εκκενώσουν τώρα προς Τρόπαια και Τρίπολη, διότι «υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

O αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος τόνισε πως η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.

Όσον αφορά στο αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους».

Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα».