Μετοχικά «αντισώματα» κόντρα στην κρίση
Liberal markets «Το βαρόμετρο του ΧΑ»

Μετοχικά «αντισώματα» κόντρα στην κρίση

Ο Φεβρουάριος του 2020 θα μείνει στα ιστορικά χρηματιστηριακά χρονικά λόγω της επίδρασης του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε και μεταδόθηκε σε 74 χώρες μέχρι σήμερα, προκαλώντας φόβο και πανικό στις αγορές κεφαλαίου.

Δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες έχασε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός δείκτης του κόσμου, ο S&P, σε μια εβδομάδα, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα ως προς την έκταση, τη γεωγραφική κατανομή, τη χρονική διατηρησιμότητα της επιδημίας και την τελική έκβαση των αρνητικών επιπτώσεων που θα επιφέρει.

Στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, οι προβλέψεις για την απόκλιση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες. Στην Ευρώπη και την Αμερική οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής έχουν αποφασίσει τη χρήση των νομισματικών και δημοσιονομικών εργαλείων τους.

Ήδη την περασμένη Τρίτη η Federal Reserve κατέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μια κίνηση που ενδεχομένως είχε προεξοφληθεί από τη μεγάλη τεχνική αντίδραση της Δευτέρας (+5,09% ο Dow Jones). Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης, αντί της προγραμματισμένης την 17η Μαρτίου, με αποτέλεσμα να εκληφθεί από την αγορά ως πράξη απελπισίας (-2,94% ο Dow Jones την Τρίτη).

Στην Ευρώπη κάποια απόφαση στα βήματα του «what ever it takes» ίσως θα πρέπει να αναμένουμε στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη.

Πρωτιά στην άνοδο, πρωτιά στην πτώση για το ΧΑ

Στην Ελλάδα η βίαιη διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου έστειλε τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά έξι μηνών και με απώλειες 24% από τα υψηλά της 24/1, με μια από τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσμο. Οι αδυναμίες της ρηχής ελληνικής αγοράς ήρθαν στην επιφάνεια, καθώς η ποιότητα κυρίως των ξένων χαρτοφυλακίων είναι ανάλογη της κατηγορίας στην οποία βρισκόμαστε. Παραμένουμε μέχρι νεωτέρας στις αναδυόμενες αγορές. Τα ίδια άλλωστε χαρακτηριστικά συνετέλεσαν κατά την περσινή χρονιά στο να βρεθεί η αγορά μας πρώτη σε απόδοση παγκοσμίως προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή και τις μεταρρυθμιστικές προσδοκίες.

Ο τουρισμός, αιχμή του δόρατος στην «πίτα» του προσδοκώμενου ΑΕΠ κάθε χρονιάς, είναι στην πρώτη γραμμή φόβου για τους επενδυτές και εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια του ιού, καθώς η άνοιξη πλησιάζει. Ο φόβος αυτός οδήγησε σε μεγάλη μεταβλητότητα τις τιμές και σε μια αρνητική υπερβολή, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μη έχοντας ακόμα λύσει τα προβλήματά του παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς.

Τι κάνουμε τώρα;

Το ερώτημα που τίθεται, όχι μόνο στον κάθε ιδιώτη επενδυτή, αλλά και τους θεσμικούς, είναι η επόμενη επενδυτική στρατηγική μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις και τη συρρίκνωση των αποτιμήσεων. Να προτιμήσουν μετοχές που έχασαν πολύ και απότομα σε μικρό διάστημα αλλά χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη beta;*. Να επιλέξουν μετοχές με καλή μερισματική απόδοση που λόγω των χαμηλότερων πλέον αποτιμήσεων γίνονται ιδιαιτέρως ελκυστικές;

Να στραφούν προς τους τίτλους εκείνους που δεν έχουν κλαδική σχέση με τους λεγόμενους «επίφοβους» κλάδους; Να προτιμήσουν εταιρείες με ισχυρό ταμείο, να ασχοληθούν με κλάδους που πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη της χώρας (μέταλλα- κατασκευές-ενέργεια); Να ενδιαφερθούν για τις εταιρείες εκείνες που διαθέτουν ικανό management και οι μεγαλομέτοχοι ενδιαφέρονται πραγματικά και για την πορεία της μετοχής τους;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, ούτε «μονοθεματική».

Μετοχές για «άμυνα»

Σε ένα περιβάλλον εκτεταμένης αβεβαιότητας απαιτείται σύνεση, στρατηγική «άμυνας» και επενδυτικών επιλογών, που έχουν ως πρώτο μέλημα τη διαφύλαξη χαρτοφυλακίου. Μετοχές που θα διακριθούν και φέτος λόγω της μερισματικής τους απόδοσης βάσει και της προηγούμενης χρονιάς, είναι ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΤΟΡ OIL, η Αegean, η Autohellas, o ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, οι μετοχές ακίνητης περιουσίας όπως η PRODEA, η ΙΝΤΕΡΚΟ, η BRIQ, και ο OΛΠ, η JUMBO το ΚΡΙ. Από εκείνες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι ΕΛΒΕ, ΓΕΒΚΑ, ΝΑΚΑΣ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΟΝ, PAPERPACK.

Ιδιαίτερες επιλογές με μακροπρόθεσμη προοπτική αποτελούν η ΕΥΔΑΠ (με εξαιρετικό ταμείο 429 εκατ. €), με μηδενικό δανεισμό και στην ουσία μονοπώλιο, η Τράπεζα της Ελλάδος με πολύ χαμηλή αποτίμηση, διαχρονική καταβολή μερίσματος, αυξημένα κέρδη, καθώς και η Coca-Cola ΕΕΕ, που πληροί πολλές προϋποθέσεις - αύξηση εσόδων, αύξηση κερδών, καλή μερισματική απόδοση.

Επενδυτές με αυξημένη την αίσθηση του επενδυτικού ρίσκου, που είναι ευθέως ανάλογο με τη μεγιστοποίηση κερδών, ίσως δεν θα περιμένουν ο χρόνος να τους δώσει απαντήσεις και θα μπουν στα βαθιά. Οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, θα συμπεριλάβουν και τα turn around stories και τις εταιρείες εκείνες που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα χρόνια ανάπτυξης της χώρας. Αλλά είναι καλό να έχουμε ήδη αποκτήσει τα «αντισώματα» εκείνα που θα αποκρούσουν την παρούσα κρίση.

* Ο γενικός δείκτης -ο οποίος μετρά την επίδοση της συγκεκριμένης αγοράς- έχει εξ ορισμού συντελεστή «beta» ίσο με τη μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια μετοχή με συντελεστή «beta» 1,3 θα μεταβάλλεται κατά 1,3% για κάθε μεταβολή του δείκτη ίση με 1% (ή θα μεταβάλλεται κατά 13% για κάθε μεταβολή του δείκτη ίση με 10%).

Αεροπορία Αιγαίου: Αντοχές και προοπτική

«Είμαι υπερήφανος γιατί σήμερα με πλατφόρμα τα νέα αεροσκάφη ξεκινά ένας νέος κύκλος δημιουργίας νέων υπηρεσιών, με ακόμα περισσότερη καινοτομία για εσάς τους επιβάτες μας. Για την Aegean η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Μία αφετηρία εξέλιξης και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς».

Αυτά ανέφερε ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Αegean, όταν η εταιρεία παρουσίασε τα νέα αεροπλάνα του στόλου της προ τριών εβδομάδων, τρία Airbus A320neo σε μια εντυπωσιακή τελετή.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, η ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού φέρνει κακά μαντάτα, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και των αερομεταφορών, με την IATA, τη διεθνή ένωση αεροπορικών μεταφορών, να εκτιμά απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες περί τα 29 δισ. $, κόστος που θα επωμιστούν κυρίως οι κινεζικές επιχειρήσεις. Πάντως οι εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ προβλέπουν ένα σενάριο κατά το οποίο ο κορωνοϊός θα έχει επίδραση τύπου V, παρόμοια με αυτή που είχε ο SARS το 2003, με απότομη πτώση, που θα ακολουθείται από μια ταχεία ανάκαμψη. Προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βεβαιότητα οι πιθανές επιπτώσεις και στη δική μας αγορά, καθώς το κύριο τουριστικό ρεύμα δημιουργείται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Η εταιρεία με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου σημείωσε καταφανή βελτίωση των επιχειρησιακών της μεγεθών, επιτυγχάνοντας αύξηση 12% στην κίνηση εξωτερικού και 2% στην κίνηση εσωτερικού, με ένα σύνολο 11,6 εκατ. επιβατών. Τα ενοποιημένα της έσοδα ανήλθαν στα 1,019 δισ. € αυξημένα κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τα μετά φόρων κέρδη να ανέρχονται στα 77 εκατ. €. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν στα 101 εκατ.€ και οι προσδοκίες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου της διοίκησης φαίνεται ότι θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του συνόλου του 2019.

Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η εταιρεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ήδη την εντατικοποίηση των τακτικών καθαρισμών των αεροσκαφών μεταξύ όλων των πτήσεών της σε όλους τους σταθμούς της χώρας και του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά και την πρόσφατη μεγάλη υποχώρηση της μετοχής, εάν και εφόσον οι ανησυχίες κοπάσουν και η τουριστική περίοδος αντέξει, ο τίτλος θα αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία με μια πολύ ικανοποιητική μερισματική απόδοση.  

STOCK PICKING 

 INFORM ΛΥΚΟΣ

Αυξημένες κατά 10% οι πωλήσεις του Ομίλου στο δημοσιευμένο εξάμηνο του 2019, που ανήλθαν σε 38,4 εκατ. €, έναντι 34,9 εκατ. € του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Στο 50% του συνολικού τζίρου ανέβηκαν οι πωλήσεις της θυγατρικής στη Ρουμανία στα 19,9 εκατ. €, αυξημένες κατά 3,2 εκατ. € σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Τα ΕΒΙΤDA του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 42,7% στα 3,9 εκατ. €, από 2,7 εκατ. €, κυρίως λόγω της παραγωγής των ψηφοδελτίων ασφαλείας των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία (150 εκατομμύρια ψηφοδέλτια ασφαλείας), αλλά και λόγω της μεταβίβασης νέων συμβάσεων στη Ρουμανία. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,4 εκατ. € έναντι μόνο 38.000 του α' εξαμήνου 2018. Αυξημένος κατά 4,6 εκατ. € ο καθαρός δανεισμός στα 19,5 εκατ. €, κυρίως λόγω των επενδύσεων στη Ρουμανία και της μεταβίβασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της STAR STORAGE. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 24 εκατ. €.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Σε κέρδη «γύρισε» ο Όμιλος το α' εξάμηνο του 2019 εμφανίζοντας καθαρή μετά φόρων κερδοφορία 707,9 χιλ. € έναντι ζημιών 872,5 χιλ του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Ανάλογα κινήθηκε η αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου που ανήλθαν στα 68,28 εκατ. €, αυξημένες κατά 14,45% έναντι του α' εξαμήνου του 2018. Αντίστοιχα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,45% στα 41,3 εκατ. € και συνιστούν το 61% των συνολικών πωλήσεων, αποτυπώνοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου κ. Καντώνια, η διοίκηση του Ομίλου σχεδιάζει να υλοποιήσει την επόμενη τριετία 2020-2023 περαιτέρω επενδύσεις άνω των 18 εκατ. €, με νέα μονάδα διέλασης αλουμινίου, νέους αποθηκευτικούς χώρους 17.000 τ.μ. και αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς των προϊόντων στα σημεία φόρτωσης. Σε πλήρη ανάπτυξη λειτουργεί η νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου, δυναμικότητας 8.000 τόνων, της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ, που πραγματοποιεί το 95% του συνολικού τζίρου του Ομίλου. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 24 εκατ. €.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Αύξηση 9% σημείωσε στον κύκλο εργασιών της η εταιρεία στο α' εξάμηνο του 2019 με πωλήσεις 58,1 εκατ. €, έναντι των 53,3 εκατ. € στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,8 εκατ. €, έναντι 2,2 εκατ. € το εξάμηνο του 2018.

Μειωμένα και τα αποτελέσματα προ φόρων στα 0,8 εκατ. € ζημιές, έναντι 0,3 εκατ. € ζημιών του 2018. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του χαλυβουργικού τομέα του Ομίλου περιορίστηκαν λόγω της αστάθειας στη διεθνή αγορά χάλυβα μέσω της επιβολής δασμών αφενός, αλλά και της κάμψης της διεθνούς ζήτησης αφετέρου. Να επισημανθεί πάντως η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού του Ομίλου, που ανήλθε στα 29,9 εκατ. €, έναντι 39,2 εκατ. € στο τέλος του 2018. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 21 εκατ. €.

* Η στήλη «Το βαρόμετρο του ΧΑ» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική τους κατάσταση. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.