Φωτιά Σταμάτα - Ροδόπολη: Περιορίζεται το πύρινο μέτωπο - Επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Φωτιά Σταμάτα - Ροδόπολη: Περιορίζεται το πύρινο μέτωπο - Επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Στις φλόγες παραδόθηκαν αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή της Σταμάτας και κινήθηκε ανάμεσα σε Ροδόπολη και Διόνυσο, με το πύρινο μέτωπο να περιορίζεται μετά τις 5 το απόγευμα και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στις διάσπαρτες εστίες για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης. 

«Ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εστίες. Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω κάτι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, για την υπό εξέλιξη φωτιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη Ροδόπολης Βασίλη Κλεφτάκη, στην ΕΡΤ, έχουν προκληθεί ζημιές σε 20 σπίτια, ενώ έκανε λόγω για εμπρησμό. Είναι «καθαρός εμπρησμός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον διάσπαρτες εστίες στην περιοχή. 

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, αναφερόμενος στο συνολικό πύρινο μέτωπο δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι «είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση με τη φωτιά», αναφέροντας πως αν και η φωτιά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η εικόνα της είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγουμένως.

«Mας δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια πολλά ανάμεσα στη βλάστηση. Αυτό προσπαθούμε να διασώσουμε, εν πρώτοις την ανθρώπινη ζωή. Δύσκολο για εμάς, όλα μαζί άνεμος, θερμοκρασία. Όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εδώ», τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό, έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιήσει στις 17:15 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για τη σημερινή πυρκαγιά στις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο Αττικής.

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εστιάζουν στον λόφο Πνυκός, όπου είναι το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ η  μεγάλη  πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης και μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα, οδήγησε στην εκκένωση του οικισμού «Γαλήνη».

Στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις με 141 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη ενώ στην μάχη επιστρατεύθηκε και το αεροσκάφος Beriev – 200. 

Νωρίτερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ισχυροί άνεμοι

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού "Γαλήνη". Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι φλόγες γλείφουν και σπίτια»
 

Όπως είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια».

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Διονύσου, από την συμβολή της με την οδό Θησέως ενώ ήδη από νωρίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Ιωάννου από την συμβολή της με την Λεωφόρο Ροδοπόλεως.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Οδό Μακαρίου από την Λεωφόρο Δροσιάς- Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την Κωνσταντινουπόλεως, και από την Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με Λ. Θεοχάρη Καίρη, ενώ δεν γίνεται κυκλοφορία οχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με την Οδό Κυδωνίων και στην Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με την Οδό Ανατολής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία από την ανώνυμη οδό στο ύψος του Άγιου Πέτρου Πλησίον του 414 Σ.Ν.Ε.Ν που οδηγεί στη Λεωφόρο Διονύσου.


Μήνυμα ετοιμότητας

Παράλληλα, μήνυμα ετοιμότητας από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε στους πολίτες για τη μεγάλη φωτιά.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση από το 112.

«Κλείστε καμινάδες και παράθυρα»

 

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.