Μεταρρυθμίσεις, καθημερινότητα, έργα κι επενδύσεις
Το τετράπτυχο της κυβέρνησης

Μεταρρυθμίσεις, καθημερινότητα, έργα κι επενδύσεις

Μεταρρυθμίσεις, καθημερινότητα, έργα, επενδύσεις. Πάνω σε αυτό το τετράπτυχο επιχειρεί να δομήσει την οδό φυγής προς τα εμπρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως βασικό αντίπαλο τον κορονοϊό και την ήδη συσσωρευμένη κόπωση της κοινωνίας. Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει έγκαιρη αλλαγή σελίδας, μόλις η πανδημία το επιτρέψει, το Μέγαρο Μαξίμου μέρα μέρα δημιουργεί το πλαίσιο μέσα από στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης τόσο της οικονομίας όσο και της εργασίας. 

Μπορεί λοιπόν η επικαιρότητα να μονοπωλείται από την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν το πρόγραμμα μέσα από το οποίο θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα αλλά κυρίως να επουλώσουν τα τραύματα στην ελληνική οικονομία που έχει προκαλέσει ο ιός. 

Γιαυτό το λόγο στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει ληφθεί η απόφαση μόλις ο κορονοιός αρχίσει να υποχωρεί , κυρίως μέσα από τους εμβολιασμούς, τότε η κοινωνία θα πρέπει να μάθει το τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση για το πώς η χώρα θα αλλάξει σελίδα. Σε καμία περίπτωση δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του να πιαστεί απροετοίμαστη και να προσπαθεί να ακολουθεί τις εξελίξεις αντί να τις καθορίζει. 

 Ένα από τα όπλα λοιπόν που έχει στη διάθεση του ο πρωθυπουργός σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που  φάνηκε και από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μία διαχείριση που υπό τις σωστές προϋποθέσεις μπορεί να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr οι συσκέψεις του κλειστού πυρήνα συνεργατών του κ.Μητσοτάκη ήταν σχεδόν καθημερινές προκειμένου το τελικό σχέδιο απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων να είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο.

Μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προγραμματίζεται για την Τετάρτη η επίσημη παρουσίαση της ελληνικής πρότασης και στη συνέχεια η κατάθεση της στο κοινοβούλιο. Έχουν  ήδη προκριθεί οι πρώτες  300 δράσεις προς αξιοποίηση των 32 δις ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα από το ταμείο. Ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων αυτών αφορά σε μεταρρυθμίσεις, πάνω στις οποίες στηρίζει πολλά η κυβέρνηση. Βάση του χρονοδιαγράμματος, ήδη στο Μαξίμου έχουν φτάσει και αξιολογηθεί οι προτάσεις των υπουργείων και πλέον η αγωνία των αρμόδιων στελεχών είναι να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα  ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που θα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη λήψη της προκαταβολής των 5,5 δις ευρώ.  

 Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξαν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα όμως δεν σταματά εκεί για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γνωρίζει ότι παρά τα  μηνύματα ανοχής από την κοινωνία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις οι αντοχές των πολιτών δεν είναι μεγάλες. Γιαυτό και ο κ.Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να επιμείνουν σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται νομοθετήματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά με το Μαξίμου να στέλνει μήνυμα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για επιτάχυνση του νομοθετικού έργου μέχρι και τις 30 Ιουνίου.