Μεταρρυθμίσεις και οικονομία το στοίχημα Μητσοτάκη - Γυρίζει την πλάτη στην πόλωση

Μεταρρυθμίσεις και οικονομία το στοίχημα Μητσοτάκη - Γυρίζει την πλάτη στην πόλωση

Αποφασισμένο να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί μόνος του στον «κατηφορικό δρόμο της πόλωσης», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν προτίθεται να κάνει τη χάρη στον Αλέξη Τσίπρα να επιβάλλει αυτός στην πολιτική ατζέντα τη σύγκρουση και τους υψηλούς πολιτικούς τόνους, την ώρα μάλιστα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφτεί την επόμενη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη  Θεσσαλονίκη στέλνοντας το μήνυμα συνέχειας του κυβερνητικού έργου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει για μία ακόμα φορά ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ έδειξε ότι θα επενδύσει στον δρόμο της οικονομίας επισκεπτόμενος επιχειρήσεις που διαπρέπουν στο χώρο τους. 

Είναι σαφές πλέον ότι για την κυβέρνηση υπάρχει ένας «διάδρομος» που εκτείνεται χρονικά περίπου για τους επόμενους 14 μήνες το πολύ. Στο τέλος αυτής της περιόδου θα στηθούν οι εθνικές κάλπες. Σε αυτό το διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της καθημερινής πολιτικής ατζέντας, την οποία θα θελήσει να ελέγχει σε όλο της το εύρος, με μία σειρά καλών ειδήσεων ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο. Όπως:

  • Θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Ήδη η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάτω από το 13%, ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες νέες επενδύσεις ξένων κολοσσών μετά την είσοδο της JP Morgan στην Ελλάδα. 
  • Μεταρρυθμιστικές κινήσεις σε ζητήματα κοινωνικών πολιτικών. Μέσα στον μήνα  θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας κ.α. 
  • Διπλωματική ενίσχυση της χώρας. Τα Rafale πετούν πάνω από το Αιγαίο, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν τις προσεχείς ώρες και ως προς την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μονίμου μέλους του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης για τους επόμενους 14 μήνες θα είναι διπλό: Από τη μία να κατορθώσει να κινητοποιήσει όλα τα κομματικά στελέχη ανά τη χώρα με στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και από την άλλη να καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι παράγονται «απτά» αποτελέσματα.

Εφόσον το στοίχημα κερδηθεί, τότε η ΝΔ θα φτάσει στην κάλπη, έχοντας σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση περίπτωση η κατάσταση θα δυσκολέψει για το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένης και της απλής αναλογικής.