Μεταναστευτικό: Σκηνικό έντασης στη Μυτιλήνη για δεύτερη ημέρα

Μεταναστευτικό: Σκηνικό έντασης στη Μυτιλήνη για δεύτερη ημέρα

Δεύτερη ημέρα εντάσεων στη Λέσβο με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από Αφγανούς αιτούντες άσυλο να συνεχίζονται και το μεσημέρι της Τρίτης. Οι μετανάστες προκάλεσαν ένταση και επεισόδια κατά την αποχώρησή τους από το κέντρο της Μυτιλήνης, μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. 

Συγκεκριμένα, περίπου στις 11.30 π.μ. της Τρίτης περίπου 300 Αφγανοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν στον Δημοτικό Κήπο, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια, κόλαση Μόρια SOS» και κρατώντας πανό.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές περιορίζοντάς τους, ενώ ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνέχιζαν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ωστόσο η Αστυνομία περιόρισε τους μετανάστες που έρχονταν σταδιακά στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο μη επιτρέποντάς τους να ενωθούν με το κύριο μπλοκ των μεταναστών.

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ διέλυσαν τη συγκέντρωση, απωθώντας τους διαδηλωτές προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Τότε ομάδα διαδηλωτών άρχισε να προκαλεί επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κυρίως γυναίκες και παιδιά που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε.

Στη συνέχεια, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο τράπηκαν σε φυγή στα παρακείμενα στενά της πόλης, προκειμένου να αποφύγουν τις προσαγωγές.

Ένταση σε διαδήλωση πολιτών για το Μεταναστευτικό

Επιπλέον υπήρξε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Μόριας, διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στο χωριό τους η γειτνίαση με τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν τη μόνιμη αστυνόμευση του χωριού με τους 1.200 κατοίκους, οι οποίοι ζουν δίπλα σε μια πόλη σχεδόν 20.0000 ατόμων - αιτούντων άσυλο. Επίσης, ζητούν από τις τοπικές αρχές να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Εξάλλου χθες, στη διάρκεια της συνέλευσης, κάηκε ένας καλαμιώνας στη γειτονική Κοινότητα Παναγιούδας και την ίδια ώρα καταστράφηκαν και προσευχητάρια στον κεντρικό δρόμο προς την Παναγιούδα, ενώ καταγράφηκαν και ζημιές σε αυτοκίνητο τύπου βαν μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Το τελευταίο, από άγνωστους διαμαρτυρόμενους που είχαν έρθει στο χωριό με πορεία διαμαρτυρίας με τα δίκυκλά τους. Αργά το βράδυ φωτιά κατέκαψε και ένα παλιό σπίτι μέσα στη Μόρια.

Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν τις παραπάνω υποθέσεις.

Δείτε βίντεο:

Διαβάστε ακόμα:

-  Γ. Πλακιωτάκης: «Έρευνα για το ενδεχόμενο υποκίνησης επεισοδίων στη Μόρια»

- Μεταναστευτικό: Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο - Ενισχύεται η παρουσία των ΜΑΤ