Μεταναστευτικό: Σχεδόν 800 αφίξεις στα νησιά του Β. Αιγαίου σε 48 ώρες

Μεταναστευτικό: Σχεδόν 800 αφίξεις στα νησιά του Β. Αιγαίου σε 48 ώρες

Αμείωτες συνεχίζουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, αφού τις τελευταίες 48 ώρες πέρασαν 795 άτομα.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο πέρασαν χθες 150 άτομα και σήμερα, μέχρι τις 12 μ., 80 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στη Χίο πέρασαν χθες 155 και σήμερα 205. Στη Σάμο χθες πέρασαν 100 άτομα και σήμερα 105.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο,  καταγράφηκαν συνολικά 16.658 άτομα στη Λέσβο (14.427 βρίσκονται στη Μόρια), 4.980 στη Χίο (οι 4.682 στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ) και 6.202 στη Σάμο (οι 5.999 στον καταυλισμό στο Βαθύ).

Οι αφίξεις τους τελευταίους μήνες:

- Τον Αύγουστο έφτασαν τις 8.000

- Τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 11.000

- Τον Οκτώβριο τις 9.500.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο προστίθεται και το γεγονός ότι την αντίστοιχο περίοδο οι μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα από τα νησιά υποδοχής ανήλθαν μόλις στις 8.000-9.000. Έτσι γίνεται αντιληπτό και το μέγεθος του προβλήματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αφίξεις μεταναστών παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις με το αντίθετο να παρατηρείται στις αντίστοιχες των προσφύγων.

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν περιφερειάρχης - δήμαρχοι Β. Αιγαίου

Συνάντηση στη Μυτιλήνη είχαν το πρωί της Τετάρτης η περιφερειακή Αρχή και οι δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Λήμνου).

Εξέτασαν την επιδεινούμενη κατάσταση με τη διαρκώς αυξανόμενη είσοδο μεταναστών και προσφύγων και την πολύμηνη παραμονή τους στα νησιά της περιφέρειας.

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι ομόφωνα ζητούν να γίνουν άμεσα δεκτοί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να του θέσουν διά ζώσης τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο, απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως όσοι εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για δικές τους επιδιώξεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης πως για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «δεν χρειάζονται ρητορικές εξάρσεις».

«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε καταγράψει έντεκα με δώδεκα δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες και γι'' αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος», επεσήμανε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην 4η ευρω-αραβική σύνοδο.