Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια τα σχέδια BioNTech - Moderna

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια τα σχέδια BioNTech - Moderna

Η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech, η οποία παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer, εργάζεται στο να προσαρμόσει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα αναμένεται να είναι έτοιμη μια νέα έκδοση του εμβολίου της εντός 100 ημερών, εφόσον χρειαστεί.

Η εταιρεία ξεκινά την ανάπτυξη ενός εμβολίου τώρα για να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BioNTech. Τα πρώτα βήματα ανάπτυξης ενός νέου εμβολίου θα συμβαδίζουν με την έρευνα που είναι απαραίτητη προκειμένου να αξιολογηθεί εάν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο.

Η BioNTech είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως περιμένει περισσότερα εργαστηριακά δεδομένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα οποία θα βοηθούσαν να προσδιοριστεί αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον. 

Αντίστοιχα, η αμερικανική φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, έχει ξεκινήσει παρόμοια διαδικασία αξιολόγησης και ανάπτυξης, σε περίπτωση που χρειαστεί νέο εμβόλιο. 

Ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να εξασφαλιστεί ότι μια νέα έκδοση του εμβολίου της θα μπορούσε να αποσταλεί εντός 100 ημερών, εάν χρειαστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα δύο έως έξι εβδομάδων.

Σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εγείρει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, με χώρες να εφαρμόζουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για να κερδίσουν χρόνο, καθώς οι ερευνητές αγωνίζονται να μελετήσουν κατά πόσο τα εμβόλια θα μπορέσουν να τη σταματήσουν και εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Θα χρειαστούν πιθανώς εβδομάδες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής, είπαν οι επιστήμονες.