7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Μετάλλαξη Μ: Ελάχιστα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Γαλλία

Μετάλλαξη Μ: Ελάχιστα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Γαλλία
APimages

Η νέα παραλλαγή Mu του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, προς το παρόν έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (SPF).

Στα τέλη Αυγούστου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η παραλλαγή Mu ή Β.1.621 είναι ένα στέλεχος που «χρήζει παρακολούθησης» από τους επιστήμονες. Η παραλλαγή αυτή φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να την καθιστούν ανθεκτική στα εμβόλια και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τα χαρακτηριστικά της.

Η Mu εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Έκτοτε, παρακολουθείται η εξέλιξή της αλλά φαίνεται ότι, προς το παρόν «είναι ελάχιστα παρούσα στη Γαλλία», όπως είπε η Σιμπίλ Μπερνάρ-Στεκλέν, υψηλόβαθμο στέλεχος της SPF, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Τα κρούσματα μάλιστα «δεν φαίνεται να αυξήθηκαν πρόσφατα» στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα στη Γαλλία φαίνεται ότι μειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ είχαν αυξηθεί ελαφρά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι υγειονομικές αρχές θα παρακολουθούν πάντως «με μεγάλη προσοχή» την εξέλιξή της κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Μια άλλη παραλλαγή που παρακολουθείται από τους επιστήμονες είναι η νοτιοαφρικανική C.1.2 για την οποία τα δεδομένα «είναι ακόμη αποσπασματικά» και εντοπίζεται «πολύ σποραδικά» στην Ευρώπη, εξήγησε η Μπερνάρ-Στεκλέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ