Μεταλλάξη Δέλτα: Το εμβόλιο δεν χρειάζεται ακόμη τροποποίηση λέει ο CEO της BioNtech

Μεταλλάξη Δέλτα: Το εμβόλιο δεν χρειάζεται ακόμη τροποποίηση λέει ο CEO της BioNtech

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις BioNTech-Pfizer λειτουργεί κατά των παραλλαγών του κορονοϊού όπως το στέλεχος Δέλτα και δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί προς το παρόν,  εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ουγκούρ Σαχίν ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χρειαστεί ένα νέο σκεύασμα.

«Είναι πολύ πιθανό στους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες, να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως δεν χρειάζεται» δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση της, καθιστώντας εμφανές ότι το σενάριο αυτό βρίσκεται προ των πυλών. Αν και είναι σχετικά νωρίς, το ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου να απασχολήσει τον γενικό πληθυσμό, οι έρευνες εστιάζουν στις πιο ευάλωτες ομάδες και σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Εξάλλου, οι διαθέσιμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά του κορονοϊού ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο. Τα συνολικά επίπεδα των αντισωμάτων φαίνεται πως αρχίζουν να φθίνουν ήδη από τις έξι εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ μπορούν να μειωθούν έως και πάνω από 50% σε διάστημα 10 εβδομάδων.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που έχει ήδη υιοθετήσει το μέτρο της τρίτης –γνωστής και ως αναμνηστικής δόσης- για την ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έδωσε το παράδειγμα, λαμβάνοντας σε ιατρικό κέντρο έξω από το Τελ Αβίβ την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.μ