Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός για τη μεγάλη επιστροφή από τις διακοπές

Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός για τη μεγάλη επιστροφή από τις διακοπές

Με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τις Κυκλάδες να έχουν πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα που αγγίζει το 100% για τον Δεκαπενταύγουστο και το νησί της Τήνου να βουλιάζει από επισκέπτες και προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα λόγω του συγχρωτισμού σε εκκλησίες, σοκάκια και πλατείες και συνιστούν σε όλους μεγάλη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ειδικά σε τοπικές γιορτές και πανηγύρια.

Σε ακόμα υψηλότερο τόνο απευθύνει την προειδοποίηση για σχολαστική τήρηση των κανόνων προστασίας από την διασπορά του κορονοϊού προς τους ανεμβολίαστους πολίτες ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης από το νοσοκομείο «Αττικόν».

Το ιικό φορτίο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι υψηλό με τους δείκτες θετικότητας να προβληματίζουν καθώς σε αρκετά νησιά παρουσιάζονται πολύ αυξημένοι και γεννούν ανησυχία για το τι θα γίνει κατά τη μαζική επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στις πόλεις. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας στην Τήνο είναι 2,85%, στην Πάρο 4,65% και στη Νάξο, ένα νησί με 23.000 κατοίκους πληθυσμό και πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών, 5,32%.

Αυστηρή επιτήρηση στα νησιά


Για τις ημέρες που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στα νησιά και για τη γιορτή της Παναγίας, τα μέτρα που επιστρατεύει η Πολιτεία για να μειώσει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού στα σοκάκια, τους ναούς, αλλά και στις ώρες της νυχτερινής διασκέδασης περιλαμβάνουν πρωτίστως αυξημένος ελέγχους: Εποπτείες σε μπαρ, επιτήρηση σε εκκλησίες, περιπολίες σε σοκάκια για την αποφυγή του συγχρωτισμού, ακόμα και καταδρομικές αποστολές για τον εντοπισμό και την αποτροπή prive πάρτι σε βίλες και γιότ.

Στην Κρήτη πάλι όπου τα περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο στην εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00 πμ μέχρι τις 5.00 πμ και απαγόρευση εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν περισσότερους από 20 ανθρώπους) συνεχίζουν να είναι σε ισχύ στα Χανιά, η αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο των ασθενών με λοίμωξη covid επισκιάζει την εορταστική ατμόσφαιρα και γεννά προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.

Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 65 ασθενείς covid και οι 6 είναι διασωληνωμένοι με την πλειονότητα τους να είναι ντόπιοι, όπως αναφέρει η πνευμονολόγος Αγγελική Δαμιανάκη. Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών πανελλαδικά που έχουν φτάσει τους 236, αλλά και οι θάνατοι που αυξάνονται αργά μεν αλλά σταθερά καθορίζουν την στρατηγική που θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση για τη λειτουργία των κλειστών χώρων όσο θα προχωρούμε προς το φθινόπωρο, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά την παράταση της λειτουργίας των εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης ως «αμιγείς χώροι» με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι 5,5 εκατ. πολίτες (για την ακρίβεια 5.504.723 πολίτες) και 5,8 εκατ. έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Η επείγουσα ανάγκη της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις παραγωγικές ηλικίες και στους νέους (φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι) τώρα που οι διακοπές θα τελειώσουν και οι παραθεριστές θα επιστρέψουν στην εκπαίδευση και την εργασία αποτελεί μονόδρομο, με τους ειδικούς να κάνουν εκκλήσεις σε εκπαιδευτικούς, δημόσιους λειτουργούς και ηλικιωμένους να εμβολιαστούν άμεσα. Το μήνυμα πως η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει για να προστατέψει τους λίγους ανεμβολίαστους και πως τα lockdown δεν είναι το «όπλο» για να πολεμήσουμε τον κορονοϊό και πώς το μόνο «όπλο» είναι τα εμβόλια έστειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Rapid test κατά την επιστροφή οι μη εμβολιασμένοι


Με την μαζική επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων εκδρομέων πίσω στις μεγαλουπόλεις, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα του εκτεταμένου testing και της διενέργειας rapid test από τους ανεμβολίαστους πριν αναχωρήσουν από το νησί ή με την άφιξη τους στην πόλη ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς στο οικογενειακό περιβάλλον, στο γραφείο και στα σχολεία που ανοίγουν στις 13 Σεπτεμβρίου, με αρκετές φωνές να ζητούν μια ομοιογενή πολιτική σε ό,τι αφορά στη διενέργεια των rapid tests σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων ώστε να μην διαχέονται αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία.

Εργαζόμενοι στην εστίαση, εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες καλό θα είναι να κάνουν τον ίδιο αριθμό rapid test την εβδομάδα και όχι δύο οι μεν κι ένα οι δε, όπως επισημαίνει ο αν. καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Από τη μεριά του ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης συμβουλεύει τους εκδρομείς να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με τους ανεμβολίαστους οικείους τους, μέχρι να ολοκληρώσουν τον εργαστηριακό έλεγχο και καλού κακού να αυτοπεριοριστούν για μια εβδομάδα, στέλνοντας το μήνυμα πως μετά τις διακοπές μια εβδομάδα ιδιαίτερης προσοχής και περιορισμού των κοινωνικών επαφών βοηθά να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης της covid.

Τέσσερις αιτίες εξαίρεσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς
 

Τέλος καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, ανακοινώθηκαν οι λόγοι εξαίρεσης από το καθολικής ισχύος μέτρο, που περιλαμβάνουν τέσσερις αιτίες: Σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά τη χορήγηση της προηγούμενης δόσης, διαγνωσμένη αλλεργία, σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από την 1η δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και τον εμβολιασμό με το Johnson & Johnson ή ιστορικό θρομβοπενίας και μυοκαρδίτιδας, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν στη διάθεσή τους 3ημερη προθεσμία για να προβούν στις σχετικές δηλώσεις.