7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νέα Ζηλανδία

Μετάλλαξη Δέλτα: Εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νέα Ζηλανδία
APimages

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 καθώς οι αρχές προειδοποίησαν ότι το τωρινό ξέσπασμα της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα είναι σαν να βρίσκεται απέναντί μας ένας εντελώς νέος ιός.

Η διαδρομή μηδενικών μολύνσεων της χώρας του Νότιου Ειρηνικού από τον περασμένο Φεβρουάριο τελείωσε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέα Ζηλανδίας, και μεταδόθηκε γρήγορα στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Οι αρχές κατέγραψαν 41 νέες μολύνσεις COVID-19 σήμερα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα να ανέλθει στις 148, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σε συνέντευξη Τύπου. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από τις 10 Απριλίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από τις νέες μολύνσεις, 38 καταγράφηκαν στο Όκλαντ και τρεις στο Ουέλινγκτον. Μέχρι στιγμής, οκτώ άνθρωποι που συνδέονταν με το τρέχον ξέσπασμα νοσηλεύονται, ανέφερε το υπουργείο.

«Η Δέλτα διαφέρει από την προηγούμενη εμπειρία μας. Είναι, απ' ό,τι ξέρουμε, πολύ μολυσματική και μεταδοτική και, όπως έχουμε δει, εξαπλώνεται ταχύτατα», δήλωσε ο Μπλούμφιλντ σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ωστόσο ότι είναι καθησυχαστικό ότι οι αριθμοί δεν αυξάνονται εκθετικά και πως η πλειονότητά τους καταγράφεται ακόμη στο Όκλαντ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν μια συρροή (cluster) τουλάχιστον 58 ανθρώπων της εθνότητας Σαμόα που σχετίζονταν με τη Samoan Assembly Of God Church στο Όκλαντ.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπήρξαν δυστυχώς ρατσιστικά σχόλια εναντίον της κοινότητας αυτής.

«Ο ιός είναι το πρόβλημα, όχι οι άνθρωποι», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Παράταση του lockdown - Αμφιβολίες για τη στρατηγική της εξάλειψης

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε κερδίσει διεθνή εύσημα για την εξάλειψη της COVID-19 στη χώρα.

Όμως το γεγονός ότι επέμεινε σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και σύντομα lockdown που έχουν πλήξει την οικονομία τέθηκε σε αμφισβήτηση εν μέσω του τελευταίου lockdown, το οποίο σημειώθηκε την ώρα που λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Χθες Δευτέρα η Άρντερν παρέτεινε το εθνικό lockdown επιπέδου 4 έως τις 27 Αυγούστου.

Στη γειτονική Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η εξάλειψη δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον επισημαίνοντας τη Νέα Ζηλανδία ως παράδειγμα.

«Όποια πολιτεία και περιοχή νομίζει ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να προστατεύσει τον εαυτό της από την COVID με το στέλεχος Δέλτα για πάντα, απλώς παραλογίζεται», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 9News.

«Αυτό που εννοώ είναι πως η Νέα Ζηλανδία δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Ακολουθούσαν μια στρατηγική εξάλειψης. Είναι σε lockdown. Ο τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να φτάσουμε σε αυτούς τους βαθμούς (εμβολιασμού) 70% και 80%, να ανοίξουμε με ασφάλεια», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ