7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Διασπορά και νοσήσεις παιδιών χτυπούν συναγερμό

Μετάλλαξη Δέλτα: Διασπορά και νοσήσεις παιδιών χτυπούν συναγερμό
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Oι ειδικοί κάνουν έκκληση σε όλους να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο επιστρέφοντας από τις διακοπές, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη να συμφωνεί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου πως η εξαιρετικά αυξημένη  μεταδοτικότητα της μετάλλαξης  Δέλτα ξεπέρασε δυστυχώς κάθε πρόβλεψη.

Η Ματίνα Παγώνη προσθέτει πως εξαιτίας της μετάλλαξης  Δέλτα ο κορονοϊός διασπείρεται  πολύ πιο εύκολα στα παιδιά, ενώ υπάρχουν και αρκετά περιστατικά βαριάς νόσησης στα παιδιά, που προβληματίζουν τους ειδικούς κι ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων


Με το βλέμμα στραμμένο στο ότι θα γίνει όταν όλοι επιστρέψουμε στα γραφεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε χαμηλούς ρυθμούς με μέσο όρο εβδομάδας τους 20.000 εμβολιασμούς - δηλαδή το 1/6 της διαχειριστικής ικανότητας της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Στα καθ’ ημάς πάλι, περίπου το 75 % των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί ενώ εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα για να μπαίνουν στην τάξη, τα παιδιά στο σχολείο θα κάνουνε δύο self test την εβδομάδα ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές και οι καθηγητές τους θα κάνουν δύο rapid τεστ. 

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών 12 έως 17 ετών
 

Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών που έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό στην Ελλάδα παραμένει μονοψήφιο την ώρα που ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων εκδίδει σύσταση να μην γίνονται τα covid εμβόλια σε παιδιά κάτω των 12 ετών. 

Στο Ισραήλ, τα σχολεία  είναι έτοιμα να ανοίξουν καθώς περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση - την δόση δηλαδή για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που στην Ελλάδα το σύστημα θα ανοίξει γι αυτούς από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο στο νέο του σποτ - τη νεα του ενημερωτική καμπάνια - προτάσσει  την ανάγκη να δοθούν τα εμβόλια στις τρίτες, τις φτωχές, χώρες αντί να παίρνει  προτεραιότητα η χορήγηση της  τρίτης δόσης στους πολίτες των εύπορων κρατών. Το σποτ είναι  εμπνευσμένο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την χώρα μας αλλά και πάρα πολλές χώρες τον τελευταίο μήνα  και παρουσιάζει μία πυρκαγιά που μαίνεται, λέγοντας ότι δεν μπορείς να σβήσεις τη μισή φωτιά και πως κανένας δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να γίνουμε όλοι μας ασφαλείς.

Σε αναμονή εξελίξεων το Φθινόπωρο για τους μη εμβολιασμένους
 

Μέχρι να επιτευχθεί η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, κάτι που παραμένει  μακριά από το στόχο με το 24% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και στην Ελλάδα να έχουμε φτάσει σε εμβολιαστική κάλυψη το 53,5%, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ζωή για τους ανεμβολίαστους δεν θα είναι τόσο εύκολη. Παρότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν φαίνεται να υπάρχουν μέτρα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, λίαν συντόμως θα γνωρίζουμε τα μέτρα με τα οποία θα κινηθούμε το φθινόπωρο καθώς η επαγγελματική και η κοινωνική ζωή και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η εκπαίδευση θα μεταφέρονται σε κλειστούς χώρους και θα μάθουμε τι θα ισχύσει για τα άτομα που δεν θα είναι εμβολιασμένα.

Γιατροί αποθαρρύνουν έγκυες και άτομα με αυτοάνοσα να εμβολιαστούν
 

Ωστόσο, ένα ακόμα εμπόδιο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι μόνο οι αρνητές και οι επιφυλακτικοί αλλά και κάποιοι γιατροί που συστήνουν σε χρονίως πάσχοντες με αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και μαιευτήρες - γυναικολόγοι  που συστήνουν σε έγκυες γυναίκες να περιμένουν  και να μην κάνουν ακόμα το εμβόλιο. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μία ακόμα αυστηρή σύσταση από τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μαρία Θεμιστοκλέους ο όποιος θύμισε ότι οι γιατροί πρέπει να ασκούν την ιατρική σε καθορισμένα πλαίσια.