Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες των συναλλαγών στην Ευρώπη - Δισεκατομμύρια εγκαταλείπουν το City

Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες των συναλλαγών στην Ευρώπη - Δισεκατομμύρια εγκαταλείπουν το City

Οι ευρωπαικές αγορές θα δουν τη μεγαλύτερη μετατόπιση χρηματιστηριακών συναλλαγών εδώ και δύο δεκαετίες με το που θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη νέα χρονιά, με το κέντρο βάρους του trading να μεταφέρεται εκτός Λονδίνου λόγω του Brexit.

Οι μεγάλοι παίκτες, που άρχισαν τις προετοιμασίες από τότε που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ενωση, ελπίζουν οτι η μετάβαση θα είναι ομαλή και οτι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στο trading μετοχών και παραγώγων σε ευρώ παρόλο που ο ορίζοντας όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις παραμένει θολός.

Η εμπορική συμφωνία-ορόσημο του Brexit την περασμένη εβδομάδα θέτει νέους κανόνες για την αλιεία και τη γεωργία χωρίς, ωστόσο, να καλύπτει τον σημαντικό κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει οτι η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ παύει στο τέλος της 31ης  Δεκεμβρίου.

Οι επόμενες ημέρες θα δώσουν την πρώτη γεύση των επιπτώσεων της μετατόπισης με τις εποπτικές αρχές και στις δύο όχθες της θάλασσας της Μάγχης να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο διαταραχής στις 4 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων τη νέα χρονιά.

Δεν αποτελεί μυστικό η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί η εξάρτηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το City του Λονδίνου και να αυξηθούν οι όγκοι των συναλλαγών στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης των 27 χωρών-μελών.

Αυτό όμως θα διαχωρίσει τις αγορές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων της Ευρώπης σε δύο ξεχωριστές δεξαμενές συναλλαγών, εγείροντας ανησυχίες για το αν οι επενδυτές θα τύχουν λιγότερο ανταγωνιστικών τιμών στις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές.

Από την 4η Ιανουαρίου οι τράπεζες στην ΕΕ πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές μετοχών σε ευρώ εντός της Ένωσης, κάτι που θα τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες συναλλαγών του Λονδίνου, όπως αυτές του CBOE Europe, του Aquis Exchange, την πλατφόρμα Turquoise του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και τη Sigma-X Europe της Goldman Sachs, και να μεταφέρουν το trading στους ευρωπαικούς κόμβους που έχουν ανοίξει στο Αμστερνταμ και στο Παρίσι.

Παρόλο που μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών σε μετοχές των 27 χωρών της ΕΕ εκτελείται στα τοπικά χρηματιστήρια της Ευρώπης, σχεδόν όλο το διασυνοριακό trading σε ευρωπαικές μετοχές γινόταν στις πλατφόρμες του Λονδίνου.

Εκεί η ημερήσια αξία συναλλαγών έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ (10,4 δισ. δολάρια) τον Οκτώβριο, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του συνόλου των συναλλαγών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του CBOE Europe.

Σύμφωνα με τον Alasdair Haynes, επικεφαλής της πλατφόρμας Aquis Exchange στο Λονδίνο, πρόκειται για εξέλιξη big bang στις συναλλαγές μετοχών που δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή ακόμη. «Κυριολεκτικά θα μεταφερθούν τα πάντα σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ελπιζουμε αυτό να μη συμπέσει με κάτι έκτακτο που θα εκτοξεύσει τους όγκους συναλλαγών».

Ο πρόεδρος του CΒΟΕ Europe εκτιμά οτι σχεδόν όλο το διασυνοριακό trading σε ευρωπαικές μετοχές και παράγωγα θα αλλάξει έδρα μέσα σε μία νύχτα, «η μεγαλύτερη αλλαγή σε συναλλαγές μετοχών τις δύο τελευταίες δεκαετίες».

Την τελευταία φορά που έγινε κάτι παρόμοιο ήταν το 1998, όταν οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στα 10ετή γερμανικά ομόλογα στο χρηματιστήριο παραγώγων LIFFE στο Λονδίνο μεταφέρθηκαν λόγω χαμηλότερου κόστους στις οθόνες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Φρανκφούρτης.

Πάνω από το ήμισυ του όγκου συναλλαγών της πλατφόρμας Aquis πλέον θα λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και όχι στο Λονδίνο. Στο CBOE το μάνατζμεντ ελπίζει οτι η εκκαθάριση του trading μετοχών θα μεταφερθεί από τις ανταγωνίστριες εταιρείες στο Λονδίνο στο δικό του βραχίονα εκκαθάρισης στο Αμστερνταμ σε βάθος χρόνου. Στη Goldman Sachs εκτιμούν οτι το μισό του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στην πλατφόρμα της Signa-X Europe θα μεταφερθεί στον νέο κόμβο της στο Παρίσι από το Λονδίνο.

Το CBOE, που πραγματοποίησε προσομοίωση συναλλαγών στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένει οτι οι παίκτες του διασυνοριακού trading θα μεταφέρουν τις συναλλαγές σε ευρωπαικά κέντρα.

Πέρα όμως από τις μετοχές, μια άλλη δραστηριότητ αστην οποία επειδίδεται το Λονδίνο είναι το trading παραγώγων όπου η αξία συναλλαγών μετράται σε τρισεκατομμύρια, με τον κύριο όγκο των swaps σε ευρώ να εκτελούνται στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη προειδοποιήσει οτι μπορεί να υπάρξει διαταραχή στις συναλλαγές σε επιτοκιακά swap ύψους περίπου $200 δισ. λόγω του οτι οι τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία και την ΕΕ πρέπει να περιοριστούν σε συναλλαγές εντός των χωρών τους ή σε εγκεκριμένες πλατφόρμες  στη Νέα Υόρκη.

Είναι κάτι που μπορεί να αναγκάσει τη Βρετανία να χαλαρώσει τους περιορισμούς της την τελευταία στιγμή γαι να αποφευχθεί αναστάτωση στα παράγωγα αυτά.

Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη κάνει βήματα για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, επιτρέποντας στις ευρωπαικές τράπεζες να συνεχίσουν την εκκαθάριση των συναλλαγών τους σε παράγωγα στο Λονδίνο προσωρινά.

Ομως, το trading θα πρέπει να μεταφερθεί ενώ μερικά από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη με υπάρχουσες συμβάσεις swap καθυστερούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η 4η Ιανουαριου, η πρώτη ημέρα συναλλαγών της νέας χρονιάς, ενδεχομένως να δει χαμηλούς όγκους συναλλαγών αν μερικοί από τους μεγάλους παίκτες προτιμήσουν τον πάγκο για να δουν που θα κάτσει η σκόνη.

Το κύριο ερώτημα την περίοδο που θα ακολουθήσει θα είναι κατά πόσο θα ενισχυθούν οι όγκοι συναλλαγών στην Ευρώπη και πόσο περισσότερο θα μειωθούν στο Λονδίνο.

«Δεν πρόκειται για την αρχή του τέλους του Λονδίνου αλλά σίγουρα για μια αμηχανία, ένα τεράστιο αυτογκόλ για τη Βρετανία», εκτιμά ο επικεφαλής της πλατφόρμας Aquis.