Μέσω τηλεδιάσκεψης πλέον οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων

Μέσω τηλεδιάσκεψης πλέον οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών – τουλάχιστον για το 2020 – θα μπορούν να γίνουν και μέσω τηλεδιάσκεψης και διαδικτυακής σύνδεσης, καθώς η κρίση του κορονοϊού υποχρεώνει την αποφυγή συγχρωτισμού σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη η εταιρεία Jumbo θα είναι η πρώτη στα χρονικά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που θα κάνει τη γενική της συνέλευση με αυτό τον τρόπο, καθώς στις 27 Μαΐου, οι επενδυτές θα μπορέσουν να συνδεθούν μέσω των υπολογιστών τους και να παρακολουθήσουν κανονικά τη γενική συνέλευση. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 29 Μαΐου ο όμιλος ΕΧΑΕ θα κάνει τη δική του διαδικτυακή γενική συνέλευση.

O όμιλος ΕΧΑΕ, προσαρμοζόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες και ξεχωριστές απαιτήσεις των καιρών με παράλληλη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και διαφάνειας, εξασφάλισε μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται AXIA e- Shareholders΄ Μeeting, η οποία δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.  

Πρόκειται για υπηρεσία που καθιερώνεται από φέτος που υπάρχει η έξαρση του κορονοϊού, όμως – ασχέτως με το αν θα υπάρχει ο ιός και στο μέλλον – η χρήση της θα μπορεί να γίνεται από τις εισηγμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal το Χρηματιστήριο παρέχει υποστήριξη σε όλα τα στάδια, από την προετοιμασία έως και την ολοκλήρωση διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης, ενώ επιπρόσθετη διευκόλυνση αποτελεί η δυνατότητα προσαρμογής της υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε εταιρείας.

Επίσης, με την υπηρεσία AXIA e-Shareholders Meeting, ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών παρέχει προς τις εισηγμένες εταιρείες τη δυνατότητα συγκέντρωσης στοιχείων και πληροφοριών για τη συμμετοχή των μετόχων τους στις Γενικές Συνελεύσεις από απόσταση και ειδικότερα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και αριθμού κινητού τηλεφώνου για κάθε μέτοχο- δικαιούχο μερίδας στο Σύστημα Άυλων Τίτλων(Σ.Α.Τ).

Τα στοιχεία αυτά θα δηλώνονται από κάθε μέτοχο στο χειριστή μερίδας του στο Σ.Α.Τ. και οι εταιρείες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν συμπληρωματικά για σκοπούς ταυτοποίησης των μετόχων τους και διευκόλυνσης της συμμετοχής αυτών σε Γενικές Συνελεύσεις από απόσταση. 

Οι συμμετέχοντες μπορούν σε web περιβάλλον να παρακολουθήσουν τη Γενική Συνέλευση, να λαμβάνουν το λόγο και να υποβάλουν την ψήφο τους. Στις περιπτώσεις επιστολικής ψήφου, εάν αυτή αποσταλεί από τους μετόχους ή τους αντιπροσώπους τους στην εταιρεία μέσω αλληλογραφίας, παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης της πλατφόρμας και με τις ψήφους αυτές.

Πέραν της διευκόλυνσης πραγματοποίησης Γενικής Συνέλευσης εξ αποστάσεως και συμμετοχής σε αυτήν, με τη χρήση της ίδιας πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον μέτοχο ή τον αντιπρόσωπό του, να έχει πρόσβαση σε γενικότερες πληροφορίες που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του όπως για παράδειγμα ενημέρωση για γενικές συνελεύσεις που έχουν ανακοινωθεί, ανακοινώσεις και εταιρικές πράξεις εταιρειών, ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου του Ομίλου Αthex.

Σε κάθε περίπτωση η νέα υπηρεσία θα δίνει επίσης τη δυνατότητα στους επενδυτές να παρακολουθούν περισσότερες γενικές συνελεύσεις, οι οποίες – ως γνωστόν – συμπίπτουν σχεδόν όλες προς τα τέλη Ιουνίου και πολλές φορές είναι δεκάδες την ίδια ημέρα.

Μια από τις παθογένειες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι το γεγονός ότι στις 29 και 30 κάθε Ιούνη «πέφτουν» πολλές δεκάδες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη δυνατότητα παρακολούθησης περισσότερων από μία συνελεύσεων από την πλευρά των μετόχων. Πλέον, μέσω της νέας υπηρεσίας, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.