Μέσα σε 5 ημέρες έφθασαν στο Β. Αιγαίο 2.292  πρόσφυγες

Μέσα σε 5 ημέρες έφθασαν στο Β. Αιγαίο 2.292 πρόσφυγες

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θυμίζοντας μέρες του 2015. Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος αποτελούν τα βασικά κέντρα υποδοχής προσφύγων από τις ανατολικές χώρες, ωστόσο η απουσία δομών στα ενδότερα της χώρας, τους κρατούν εκεί, με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι μεγάλα.

Συγκεκριμένα, άλλοι 408 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, έφτασαν σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο, ανεβάζοντας σε 12.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος έχει  υποδομές για μόλις 3.000 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίσθηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. 

Ανακοίνωση του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου:

«Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά 'λησμονούνται' εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;», αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου .ε αφορμή τις σημερινές μεγάλες ροές.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, κ. Μουτζούρης δήλωσε: «Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».