Μέρκελ: Θέλουμε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ σύντομα

Μέρκελ: Θέλουμε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ σύντομα

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απευθύνθηκε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο ορίζοντας τους στόχους για τη γερμανική προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό παγκόσμιο ρόλο και να σταθεί ενωμένη απέναντι στην Κίνα υπερασπιζόμενη τις αξίες της. Κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, αλλά πιθανότατα κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο έτος, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν από κοντά. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πιο άμεση πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το μπλοκ είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία.

«Η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε η Μέρκελ, και εξέφρασε τη θλίψη της για την «μάλλον εθνική και όχι ευρωπαϊκή» αρχική αντίδραση στην πανδημία από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, μην εξαιρώντας τη Γερμανία. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικές».

Η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου και ως το τέλος του έτους και η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στον ρόλο που θα πρέπει να έχει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.

«Οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερες ευθύνες», δήλωσε. «Αυτή την εποχή, ο κόσμος έχει ανάγκη από τη δυνατή φωνή της Ευρώπης για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να κρούσει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πολιτική απειλή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. «Δεν επιτρέπεται να είμαστε αφελείς. Οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις, τα ακραία και αυταρχικά κινήματα, περιμένουν τις οικονομικές κρίσεις για να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.