Μέρκελ: Μόνη λύση τα άμεσα και σύντομα lockdown

Μέρκελ: Μόνη λύση τα άμεσα και σύντομα lockdown

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο, ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα», ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «συνοχή και αλληλεγγύη».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών με COVID-19 σε χώρες της ΕΕ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων COVID, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες τρεις.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε κατά την τηλεδιάσκεψη τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι τα άμεσα και σύντομα lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Politico.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Politico, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι τα γρήγορα και σύντομα lockdown, ωστόσο επισήμανε πως οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα μέτρα, «έπρεπε να δούμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν», τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κα Μέρκελ προχώρησε σε μια έκκληση αφύπνισης προς τους ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι πολιτικές πραγματικότητες τους εμπόδισαν να επιβάλουν περιορισμούς νωρίτερα και ότι θα έπρεπε να αντλήσουν διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση και να ενεργήσουν γρηγορότερα στο μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους ηγέτες να συζητήσουν το πώς οι «27» θα προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test, ενώ βασικό θέμα ήταν η κοινή προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.

«Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.


Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του ιού