Μέρκελ-Μακρόν προς εταίρους: Αφήστε Κίνα - ΗΠΑ, το θέμα είναι η ΕΕ

Μέρκελ-Μακρόν προς εταίρους: Αφήστε Κίνα - ΗΠΑ, το θέμα είναι η ΕΕ

Η στόχευση είναι σαφής: «Ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να δρά ως πάροχος και εγγυητής της ασφάλειας». Περιλαμβάνεται δε στην πρόταση την οποία παρουσίασαν Βερολίνο και Παρίσι προς τους εταίρους τους στην ΕΕ, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας των «27», ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (Bloomberg και άλλα Μέσα), έχει διασφαλίσει την καταρχήν συμφωνία και άλλων κυβερνήσεων, όπως είναι εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Όπως σημειώνεται στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο, η ΕΕ οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση εξαιτίας της «επιστροφής στο προσκήνιο του ανταγωνισμού ισχύος και των αντιπαραθέσεων, καθώς και της διαρκούς απειλής προς την διεθνή και βασισμένη σε κανόνες έννομη τάξη». Με τον τρόπο αυτό, όπως σχετικά εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, «φωτογραφίζεται» το σύνολο των ισχυρών παικτών παγκοσμίως: Κίνα, Ρωσία, αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έθεσαν εαυτόν στο κάδρο των δυνάμει ανταγωνιστών της Ευρώπης, με τι αλλεπάλληλες ενέργειες και δηλώσεις του προέδρου Τράμπ και της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απόφασης για απόσυρση του ενός τρίτου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Γερμανία. 

Σε αυτό το πλαίσιο και ανάμεσα στα άλλα, η ΕΕ οφείλει να προφυλάξει την «τεχνολογική της ανεξαρτησία» – κάτι που παραπέμπει στην ανάπτυξη ισχυρής ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και στη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών 5G – καθώς και να «συζητήσει και να ορίσει τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες που θα πρέπει να προστατευθούν». Το τελευταίο, μάλιστα, άπτεται άμεσα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς και της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών και της στενότερης και αρμονικότερης συνεργασίας μεταξύ τους.

Στο τραπέζι Λιβύη και «Ειρήνη»

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας για τις εξελίξεις στην Λιβύη. Μας προϊδέασε, άλλωστε, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χοσέπ Μπορέλ, όταν δήλωσε χθες προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των «27» με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο: «Πιστεύω πως θα έχετε πολλά να ρωτήσετε μετά την αυριανή διάσκεψη, για τη Λιβύη και την Επιχείρηση Ειρήνη». 

Πράγματι, τόσο το πρόσφατο επεισόδιο ανοιχτά της Βεγγάζης – που απέδειξε ότι η Τουρκία έχει επιβάλει ουσιαστικά ναυτικό αποκλεισμό και αγνοεί την παρουσία της (υποδεέστερης) ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης – όσο και το απογοητευτικό αποτέλεσμα άλλης διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με σκοπό την ενίσχυση των μονάδων που συμμετέχουν στην «Επιχείρηση Ειρήνη» δείχνουν πως οι «27» θα έχουν πολλά να πουν γύρω από αυτό το ζήτημα σήμερα. Πιθανότατα δε, όχι σε ήπιους τόνους...

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία αναδεικνύει την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να δώσουν ώθηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με πρωτοβουλίες τους σε κρίσιμα μέτωπα. Όπως αυτό των ενόπλων δυνάμεων και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εκείνο της οικονομίας, όπου η πρόταση των δύο ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αλλάξει τους όρους που διεξάγεται η συζήτηση γύρω από αυτό. 

Αναμένεται να φανεί, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, εάν και ποιο αντίκρυσμα θα έχει η παραπάνω στάση στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, στο φόντο και της επέμβασης της τελευταίας στη Λιβύη αλλά και των απειλών της για έρευνες στην «ΑΟΖ» που αυθαίρετα έχουν ανακηρύξει Ερντογάν και αλ-Σάρατζ.