Μέρκελ και Όρμπαν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Β. Μακεδονία

Μέρκελ και Όρμπαν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Β. Μακεδονία

Την κοινή επιθυμία τους για το ταχύτερο δυνατόν έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, τον Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και με τη Σερβία προκειμένου να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ. «Οι συνομιλίες με την Σερβία πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Όρμπαν πριν από την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. «Μόνον έτσι μπορεί αν επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Όρμπαν εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2028 κατά την προσεχή ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ τόνισε ότι τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής της ΕΕ είναι σημαντικά για την Ουγγαρία ως χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τα ανατολικογερμανικά κρατίδια που δεν έχουν ακόμη φτάσει στο επίπεδο ανάπτυξης που έχουν τα δυτικά.

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ένωσης θα προσπαθήσουν α συμφωνήσουν για το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ από το 2021-2028, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίων ευρώ.