Merkel-Juncker ζητά να δει ο Α. Τσίπρας, μετά τη «βόμβα» Tusk για το προσφυγικό

Merkel-Juncker ζητά να δει ο Α. Τσίπρας, μετά τη «βόμβα» Tusk για το προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκινάει αύριο Πέμπτη.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov.

Το αίτημα έρχεται δυο ημέρες μετά την πρόταση-«βόμβα» του Tusk, ο οποίος πρότεινε την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είχε μεταδώσει ο Guardian, σε επιστολή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόταν πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο που πρέπει να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχει αποδώσει ενώ υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες αντιδρούν.

Σημειώνεται πως η κατάργηση των ποσοστώσεων θα προκαλέσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, καθώς οι δύο χώρες αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Φωτογραφία SOOC