Μέρισμα στους Τουρκοκύπριους από τους υδρογονάνθρακες

Μέρισμα στους Τουρκοκύπριους από τους υδρογονάνθρακες

Στην πρόταση που έχει υποβάλει στον ΟΗΕ ο Ν. Αναστασιάδης για άνοιγμα λογαριασμού όπου θα κατατίθεται ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για τους Τουρκοκυπρίους, αναφέρθηκε ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Όπως τόνισε, προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτή η πρόταση είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία για οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μέρος της πολιτικής της για μεγιστοποίηση της έντασης και άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα γειτονικά κράτη και στις εταιρείες, με μοναδικό στόχο την αλλαγή της καθόλα νόμιμης κατάστασης πραγμάτων προς όφελος της και τη δημιουργία ντε φάκτο τετελεσμένων. Επιχειρεί, όπως είπε, να αναγάγει το ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργώντας δυσκολίες στην προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις σχετικές με το θέμα συγκλίσεις, όπως επίσης και στο Νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και σε επιπρόσθετη πρόταση για άνοιγμα ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η πρόταση, όπως εξήγησε, προϋποθέτει αφενός τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και αφετέρου την εκ μέρους της Τουρκίας αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιας περιοχής.

Πρόσθεσε πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας παραμένει ειλικρινής και επίκαιρη, την οποία και η ίδια η ΕΕ έχει καλωσορίσει.