Μερίδιο στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ θέλει ο Ερντογάν

Μερίδιο στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ θέλει ο Ερντογάν

«Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες». Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες αυτές. Έσπευσε να αναφέρει στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη (και στα ενεργειακά). Η απάντηση του Ερντογάν ήταν κοφτή και σύντομη. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό.

Επιχειρηματολόγησε προτάσσοντας «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και τα συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς να δείχνει να τον απασχολεί ιδιαίτερα εάν πείθει. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λυθεί το Κυπριακό και επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως το μήνυμα που εισέπραξαν Τουσκ και Γιούνκερ είναι πως οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει και φόρμουλα για τον διαμοιρασμό του αερίου, παραπέμποντας στην πληθυσμιακή αναλογία και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα συνεχιστούν με διάφορες δράσεις. Ξένοι διπλωμάτες σημειώνουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ακραία κίνηση σε βάρος της ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να προετοιμαστεί.

Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Σε ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας; Ένα σενάριο είναι να τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6 ή σε οποιοδήποτε άλλο, το οποίο αμφισβητεί η Άγκυρα (ήδη γνωρίζουν στην Άγκυρα ποιος είναι ο αδύνατος κρίκος). Ένα άλλο σενάριο είναι να αρχίσει έρευνες στον κόλπο της Μόρφου.