ΜέΡΑ25: Με προσφυγή στο ΣτΕ ζητά ακύρωση της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου

ΜέΡΑ25: Με προσφυγή στο ΣτΕ ζητά ακύρωση της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου

Αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου, κατέθεσε σήμερα το «ΜέΡΑ25», όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και πως δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Αναλυτικότερα, το ΜέΡΑ25 αναφέρει προχωρά σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής (“ασφαλιστικά μέτρα”) κατά της απόφασης και πως οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και το Κόμμα.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του «οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Συγκεκριμένα, με όσα επικαλούνται η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος  που αφορά  το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και την ουσιαστική αναστολή του άρθρου 11, καθώς περιορίζεται καθολικά ο ίδιος ο πυρήνας του σχετικού δικαιώματος των πολιτών. Ελπίζουμε και το ΣτΕ να κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις μας και να ακυρώσει αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης», καταλήγει.