Μεντβέντεφ: Να προσέχουν αυτοί που συνέλαβαν τον Μεντβεντσούκ

Μεντβέντεφ: Να προσέχουν αυτοί που συνέλαβαν τον Μεντβεντσούκ

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Κίεβο απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή τη σύλληψη του πολιτικού Βίκτορ Μεντβέντσουκ που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Οι Ουκρανοί συνέλαβαν τον φιλορώσο πολιτικό και η Μόσχα απέρριψε την πρόταση ανταλλαγής του Κιέβου προειδοποιώντας ότι όσοι τον κρατούν φυλακισμένο μπορεί σύντομα να συλληφθούν οι ίδιοι.

Ο Μεντβέντσουκ, ένας από τους στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, εμφανίστηκε δεμένος με χειροπέδες και φορώντας τη στολή ενός Ουκρανού στρατιώτη την Τρίτη σε μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την ανταλλαγή του Μεντβέντσουκ, ενώ η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας SBU της Ουκρανίας τον χαρακτήρισε «προδότη».

«Αυτοί οι φρικτοί άνθρωποι, που αυτοαποκαλούνται οι ουκρανικές αρχές, λένε ότι θέλουν να αποσπάσουν τη μαρτυρία του Βίκτορ Μεντβέντσουκ, “γρήγορα και δίκαια”, να τον καταδικάσουν και μετά να τον ανταλλάξουν με αιχμαλώτους», είπε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν και να κλειδώνουν καλά τις πόρτες τη νύχτα για να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που τελικά θα γίνουν ανταλλαγή», είπε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Reuters,

Τον Φεβρουάριο η Ουκρανία γνωστοποίησε πως ο Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος Opposition Platform - For Life, δραπέτευσε από τον κατ' οίκον περιορισμό.

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι η δικαστική υπόθεση εναντίον του Μεντβεντσούκ είχε πολιτικά κίνητρα και αρνήθηκε ότι είχε οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική ηγεσία.

«Δεν είχε καμία παρασκηνιακή σχέση με τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Θα ακολουθήσουμε την πορεία του Βίκτορ Μεντβεντσούκ - και καλούμε επίσης τους ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν το ίδιο, καθώς ανησυχούν πάντα για την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η SBU προειδοποίησε όλους τους «φιλορώσους προδότες και πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών» ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη «για όλα τους τα εγκλήματα».