Μεντβέντεφ: Εμείς θα ορίσουμε τους όρους ειρήνης στην Ουκρανία

Μεντβέντεφ: Εμείς θα ορίσουμε τους όρους ειρήνης στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα επικρατήσει στην Ουκρανία και θα ορίσει τους όρους για μια μελλοντική συμφωνία με το Κίεβο.

"Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της. Θα υπάρξει ειρήνη με τους όρους μας», είπε ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, που θεωρείτο κάποτε στη Δύση πιθανός εταίρος, γίνεται όλο και περισσότερο φιλοπόλεμος στις θέσεις του και σκληρός στις επικρίσεις του για τη Δύση αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αναφορά του Μεντβέντεφ έρχεται δυο ημέρες μετά το άρθρο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην FAZ που αναμετάδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass και στο οποίο ξεκαθάριζε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποσύρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, εάν η Μόσχα και το Κίεβο υπογράψουν ειρηνευτική συνθήκη με τους όρους της Μόσχας.

«Το μέρος της νέας πραγματικότητας είναι ότι η ΕΕ έχει επίσης εδραιωθεί. Αντέδρασε στη ρωσική επιθετικότητα αρκετά ομόφωνα και επέβαλε άνευ προηγουμένου σκληρές κυρώσεις», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι «ξέραμε από την αρχή ότι θα πρέπει ενδεχομένως να διατηρήσουμε αυτές τις κυρώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Και είναι επίσης σαφές ότι ούτε μία από αυτές τις κυρώσεις δεν θα αποσυρθεί σε περίπτωση ειρήνης, που υπαγορεύεται από τη Ρωσία», συνέχισε για να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια συμφωνία με την Ουκρανία για τη Ρωσία από αυτόν που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τους Ουκρανούς».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί σε επίπεδο οικονομικό, ανθρωπιστικό, αλλά και σε στρατιωτικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα, υπογράμμισε «εγγυόμαστε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος του πολέμου».